петък, май 3, 2024

Най-големият самолет в света, който ще промени напълно въздушния транспорт

Date:

Сподели новината.

Това лято своя дебют ще направи Airlander 10 – най-големият самолет в света. Той е дълъг малко над 97 метра или с 20 метра повече от големите пътнически летателни машини и е хибрид между самолет, хеликоптер, като в него е използвана нова супер лека технология, която го прави да изглежда като балон.

Airlander е толкова мощен, че може да пренася тонове товар и забележете – може да остане във въздуха до три седмици. Това не е някаква шега. Летателната машина може да прекара толкова дълго време на каквато и да е повърхност, без да бъде контролирана от човек, стига огромните  балони на гърба й да са пълни с хелий.

Освен всичко друго впечатляващият самолет се движи много тихо и не замърсява толкова околната среда, както „побратимите му”. Заради това редица експерти смятат, че Airlander е бъдещето на въздушния транспорт.

Снимка 225056

Източник: hybridairvehicles.com

Машината е устойчива и на обстрел. „Можете да изпратите стотици куршуми в Airlander и той пак да лети още четири-пет часа, преди да стане необходимо да кацне”, обяснява главният инженер, създал машината, Майк Дюрам, цитиран от Business Insider.

„Освен това той може да лети дори с три повредени двигателя”, твърди той. Самолетът разполага с общо четири дизелови двигателя.

Въпреки впечатляващите характеристики на Airlander обаче все още няма купувачи за него. Може би причината е, че машината все още не е летяла, като нейните тестове започват това лято. 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...