неделя, май 5, 2024

Наблюдават Черно море със супердрон

Date:

Сподели новината.

Супердрон ще лети над Черно море. Машината, която струва 140 хил.лв. на община Бургас, беше изложена в Експозиционен център „Флора“, където се проведе международният форум по повод Деня на Черно море.

Дронът е шведско производство. Моделът разполага с мултиспектрална камера, с която могат да се наблюдават морските отпадъци. Безпилотният летателен апарат може да лети до 2 часа с едно зареждане на батерията. При изпълнение на задача на голяма дистанция той може да прелети разстояние до 50 километра.

Устройството разполага и с камера за дневно виждане, която може да се завърта в различни посоки под различни ъгли за прецизно наблюдение. Снимките, които се правят с него, са с резолюция 12 мегапиксела, а видеото е с HD качество.

Летателната машина се закупува като част от проекта Инструменти за оценка на отпадъците, еутрофикацията и шума в морските води – (MARLEN), като целта му е да наблюдава дори и най-малките замърсявания в Черно море.

По време на форума транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че България ще закупи втори кораб за събиране на нефт, който ще бъде ситуиран на Пристанище Бургас. По думите му с подобен кораб оперират на едно от най-големите пристанища в Европа – Констанца, Румъния. Средствата за закупуването на плавателния съд ще дойдат по ОП „Транспорт”.
„Всички ние сме длъжни да опазваме Черно море, да гарантираме неговата устойчивост. Искрено се надявам все по-активно да си партнираме с колеги и от друг държави, за да можем да гарантираме и за бъдещите поколения развитието на Черноморския басейн“, допълни Московски.

Екоминистърът Ивелина Василева коментира, че предстои приемането на Морска стратегия. „През 2015 г. завършиха ключови инвестиции в базисна инфраструктура, свързани с опазването на околната среда на региона на Черноморието, където общите екологични инвестиции възлизат на близо 680 млн. лева. В сектор „Води“, за изграждането и модернизирането на пречиствателни станции, както и за подобряване на канализационната мрежа по крайбрежието, по ОПОС са инвестирани близо 350 млн. лв. По програмата за интегрирано управление на морските и вътрешни води е осигурено финансиране на 12 проекта, преодоляващи сериозни заплахи за Черно море, 9 от които на обща стойност над 7 млн. eвро“, отчете тя.

Форумът събра представители на страните по Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване – България, Грузия, Румъния, Руската федерация, Турция и Украйна. С международната конференция днес се отбелязва 20-та годишнина от подписването на Стратегическия план за действие за Черно море.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари...

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска...