събота, април 27, 2024

“Москвич” отпразнува 50 – години

Date:

Сподели новината.

На 10 декември ”LADA Ижевский автозавод”, част от групата АвтоВАЗ, отбеляза 50-та годишнина от пускането на първия автомобил в Удмуртия (република в Русия). През 1966 г. там дебютира легендарният автомобил  „Москвич-408”, чието производство навремето е прехвърлено от московския завод АЗЛК в Ижевск.

Днес „LADA Ижевский автозавод” има модерно производство на автомобили, който отговаря на най-строгите международни изисквания. Там се произвежда най-популярният LADA Vesta, Granta liftback и автомобили под бранда Nissan.

На юбелия са се събрали над 30 хил. гости, който са посетили завода и са се запознали с процесите по производство на коли, участвали са в конкурси и състезания.

Ръководителят на Удмуртска република Александър Соловов каза: „Пускането на първия автомобил, преди 50 години, тук в Ижевск, укрепи промишления потенциал на Република Удмуртия. Автомобилният завод на Ижевск има богата история, опит и славни трудови традиции. И днес нашата компания е в челните редици на машиностроенето в страната. Ние разполагаме с наистина напреднало, модерно производство.”

 „Днес е истински празник за града ни. Преди половин излезе „Москвич 408”. Това събитие постави началото на автомобилната история на нашия град. Днес съвременните автомобили се правят тук и са сред най-продаваните в страната. Ние сме много доволни, че в историята на завода се откри нова, светла страница”, заяви кметът на града Юрий Тюрин.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...