събота, май 4, 2024

Монтьор стана хотелиер в Добринище

Date:

Сподели новината.

Съчетанието на бани в минерални извори в града и каране на ски в планината е уникално за страната ни. И Господ го е дал на Добринище. Затова е напливът на гости, а жителите на обявения за балнеоложки курорт още през 1979 година не крият, че печелят добре от туризъм.

Колоритният Здравчо Галчов станал хотелиер по неволя, но не съжалява и за миг. Какво е общото между английската закуска „Хемендегс” и израза на местен диалект „Айде на бане”? Най-добре обяснява зевзекът, който заедно със съпругата си Жулиета дава самостоятелни стаи за гости в курортния град. „Айде на бане” е „Хайде на баня” по нашенски. А с пустия хемендегс го закъсах преди 22 години. Правех първите си стъпки в този бранш, дойдоха чужденци и ми казаха, че искат „Хемендегс” за закуска. Казах им, че няма проблем, а хал хабер си нямах какво е това чудо. Нямаше и „Гугъл” по онова време. Баща ми беше готвач, лека му пръст, та той ме спаси, разказа ми какво да им приготвя. На сутринта им викам на гостите: ”Що не кажете, че е яйца и шунка, та да ви разбера”. Истината е, че аз вече знам що е хемендекс, но чужденците няма как да си преведат нашето „Айде на бане”, реди чешитът.

Бившият работник в телефонния завод, който се трудил и като закупик в РПК, почти насила станал хотелиер. През 1992 година от Туристическата камара направили оглед на къщата му. Още тогава имало много туристи в Добринище, а нямало достатъчно стаи. Одобрили дома му и така се започнало. За да няма вече спиране. Здравчо никога няма да забрави как за 20 дни посред зима направил ремонт на сградата. Обадили му се българи от Австралия, че ще му гостуват над 10 души за минимум 10 дни и ще посрещнат новата 1995 година. Нямал достатъчно стаи, но на клиенти не се отказва. Уверил ги, че всичко ще е наред. Изтеглил заем от РПК – 72 000 лева. От 6 до 26 декември станали строители с жена му. Но се справили.

„Дойде датата, а гостите ги няма. Започнах да се изпотявам, че заемът си е заем. През нощта се появиха. Готвихме им, пяхме им, разхождахме ги. Накрая ме питат колко да ми платят. Не бях водил сметка. Един от тях бе капитан на кораб, той изкомандва всеки да хвърли на масата колко прецени. Покриха масата с пари, не бях виждал толкова през живота си”, не крие хотелиерът. Разкрива, че най-важно е доброто посрещане, обслужване и отношение. Това му осигурява редовни клиенти.

За политиците запазва мълчание. Често му гостуват Татяна Лолова и Иван Кулеков, идвал и актьорът Васил Попов, лека му пръст. При него пристигат туристи чак от Австралия и Южна Америка. Здравчо уверява, че хотелиерството е най-доброто препитание в курорта. Но трябва да си искрен, честен, да правиш нещата със сърце и душа. И да не те мързи. „През зимата леглото струва 20 лева, през лятото е 15 лева. Идват англичани. Посрещали сме и японци, жената им показа как се кваси истинско кисело мляко. Всеки от местните хотелиери си има редовни клиенти”, казва той. Повече време за приказки няма. Защото трябва да приготви специален обяд за една перуанка. А не бива да се изложи. Защото иска гостенката да разказва в родината си за вкусните гозби в България.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Бачийски: Не намерихме формация, готова да се бори срещу порочния модел на ГЕРБ и ДПС! (ВИДЕО)

Председателят на СЕК - Константин Бачийски - обясни защото...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...