четвъртък, март 28, 2024

“Много бащи на нацията, крайно време е да има една майка”

Date:

Сподели новината.

Кандидатът за президент на ГЕРБ е Цецка Цачева. Номинацията на досегашния председател на парламента беше обявена от лидера на партията Бойко Борисов.

„Крайно време е да имаме една майка на нацията, която да се погрижи майчински за този народ” – представи кандидатурата той.

„Нямам илюзии в живота или политиката. Ние получаваме доверието на най-голямата партия, поела отговорност за съдбата на България. Затова искам доверието на всички граждани с увереност” – заяви Цецка Цачева.

Кандидатът за вицепрезидент е вицеадмирал Пламен Манушев, който ще компенсира липсата на опит в областта на отбраната.

Той обяви, че ще работи за модернизация на българската армия, за равнопоставеност на мъжете и жените в униформа и ще защитават българския национален интерес.

Цачева изтъкна, че благодарение на опита си в парламента може да тушира конфликти, да взима решения и че ще защитава интересите на всички българи.

Борисов – кандидат за президент на следващите избори

В края на представянето Бойко Борисов обяви, че за следващите президентски избори той ще се кандидатира, като така ГЕРБ първи били обявили кандидата си.

Премиерът призна, че изборът е бил труден, защото когато водиш активно лице за президентските избори, се създава вакуум. „Това води до избори, които струват пари”.

Относно възможността той да бъде кандидат за президент, Борисов обясни, че това би означавало „дезертьорство”, въпреки че за него би означавало „политическо дълголетие”.

Другият вариант е била Йорданка Фандъкова, „която щяла да спечели от раз”. Но това води до избори в София и нестабилност.

Следващата кандидатура е била на Томислав Дончев, заяви Борисов – като изтъкна неговия професионализъм и важната му роля в кабинета.

Относно Димитър Николов – премиерът изтъкна преобразяването на Бургас, но и неговата номинация би довела до избори.

Дългата реч на премиера

Преди най-накрая да бъде разкрито името лидерът на ГЕРБ дръпна дълга реч, в която засегна всички актуални въпроси: АЕЦ „Белене”, аферата „КТБ”, направеното в градовете, оградата по границата, казусът Бокова – Георгиева.

Борисов съжали, че БСП не е намерила нито един честен и почтен човек, а техният кандидат бил на инициативен комитет.

Корнелия Нинова: “Това е краят на ГЕРБ”

„Това е началото на края на ГЕРБ, продължение на сегашната линия в президентската институция. Послушни хора, които ще изпълняват само една воля” – така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира номинацията на управляващата партия.

Тя допълни, че Борисов ясно е дал да се разбере, че ако бъде избрана тази двойка, да не си и помисля да прави различна политика от тази на премиера и външния министър. „Тоест – ще слушат”.

„От думите на премиера става ясно, че по метода на изключването, Цачева е най-малко нужната му”, каза също Корнелия Нинова.

Румен Радев: Цачева е Борисов с пола и очила

„Цачева е проекция на Борисов. Това е Борисов в пола и с очила. Но силата на ГЕРБ не е в личностите, а в това, че партията е машина за избори” – написа във Фейсбук генерал Румен Радев, кандидат за президент, подкрепен от БСП.

„ Станахме свидетели на пореден унизителeн скеч на автократ, който се държи като водещ на риалити шоу и пази съспенса докрай. Реч в стил „държавата – това съм аз”. Той не се сдържа да спомене и мен, което ясно показва кого ГЕРБ възприема като единствена опозиция, за което му благодаря.” – пише още генерала.

По думите му „ни чака тежка битка. Може би последната, ако искаме да съхраним демократичното си право на избор.”

Радан Кънев заяви, че  “доминиращата партия издига на практика ляв кандидат. А най-вече заради опасността да избираме между двама леви кандидати, еднакво безразлични към съдебната реформа, неподготвени за големите проблеми пред външната политика, неспособни да бъдат разумен и силен коректив на властите”.

Найден Зеленогорски пък обяви, че така се затвърждава позицията на Трайчо Трайков като кандидат отдясно.

Покани за дебат

Цецка Цачева получи първата си покани за дебат от кандидатите Красимир Каракачанов, който определи Цачева като сериозен опонент.

По-късно към него се присъедини и Ивайло Калфин, който иска да проведе дискусия за функциите и задачите на президентската институция.

Коя е Цецка Цачева?

Цачева е втори мандат председател на парламента и първата жена, избирана на този пост в България.

Тя ръководеше и 41-то НС от 2009 до 2013 година, а през 42 НС беше депутат от ГЕРБ.

Юрист по образование, тя влиза в политиката през 2007 година, когато е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ, но остава трета. Работила е и като юрист-консулт на община Плевен.

Адмирал Пламен Манушев е бивш командващ на Военноморските сили, настоящ депутат от ГЕРБ, заместник-председател на комисията по външни работи и член на комисията по отбрана в парламента.

Утре Цветан Цветанов ще регистрира кандидат-президентската двойка в ЦИК.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

МФ публикува за обществено обсъждане Закона за въвеждане на еврото

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон...

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Денков: Споразумението не е съгласувано с ПП-ДБ

Споразумението не е съгласувано с ПП-ДБ, каза Николай Денков...

Новото правителство май се отлага!

Гласуването на новото правителство май ще се отложи за...