четвъртък, март 28, 2024

Провал на проекта за “Арена Бургас” ?

Date:

Сподели новината.

Строителните дейности на новата спортна зала “Арена Бургас” мистериозно спряха в последните седмици. …

На площадката в комплекс “Изгрев” няма работници, като на терена са само няколко охранители. Самите те обясниха, че действително в последните 20 дни почти не се извърва дейност, но не е ясно защо. От обшина Бургас не бе намерен фактор, който да коментира ситуацията. В момента кметът Димитър Николов е в отпуска заради предизборната кампания, а временно изпълняващия длъжността Красимир Стойчев ни насочи към пресцесцентъра. Първата копка за новата зала Беше напаравена на 20 октомври миналата година. Тогава на събитието присъства и великия лекоатлет Сергей Бубка. Близо година след това обаче, строителните дейностите са зациклили, като на теренът от 30 декара има само един голям ров.

Вече стана ясно, че  прогнозната стойност за строителството й е 32 млн. лв. (без ДДС), като на този етап община Бургас има средства само за първоначалните дейности и нулевия цикъл на обекта. Изпълнител на строителството на “Арена Бургас” е дружеството “Дворана” ДЗЗД, в което влизат “Водстрой 98” (свързвано с Делян Пеевски), “Понсстройинженеринг” и бургаската “Билдникс”. Договорът с обединението беше сключен в началото на септември миналата година. На този етап обаче са осигурени само 5 милиона лева, и то още от правителството на Пламен Орешарски. Това е най-вероятната причина дейностите да са спрени временно. Просто парите са свършили.

Първоначалните разчети на общината сочат, че строителството ще отнеме около 900 календарни дни. Това означава, че при идеален сценарий първите спортни прояви в новата зала биха могли да се проведат още през пролетта на 2017 г. Това обаче е малко вероятно да се случи и още отсега е ясно, че строителството няма да върви гладко. Петте милиона вече са изхарчени и явно се чака решение на правителството да отпусне следщия транш. Това ще стане най-рано в началоо на следващата година. По този начин забавянето ще е поне с половин година. Така “Арена Бургас” е на път да се превърна в поредния проблемен проект на общината. Приключващото сегашно управление допусна сериозен гаф при договора за плувен комплекс”Славейков” , където трябваше да бъде вече изградена голяма спортно-развлекателна база. За големия провал на стадион Черноморец сме писали многократно. Сега и “Арена Бургас” тръгва с проблеми. В същото време общината вече даде заявка за организиране на Европейско първенство по лека атлетика в зала през 2019 година. Това е пълен прецедент в историята на този спорт. До сега нито един град в Стария континент не е давал заявка за домакинство на даден спортен форум, без да има готова база. Бургас обаче побърза да даде заявка преди още да е направена първа копка. Сега обаче забавянето започва да се превръща в проблем въреки, че има още време. Факт е обаче, че реално няма гарантирано финансиране. Дори и спортният министър Красен Кралев при посещението си в Бургас отговори неясно за осигуряването на средствата за залата. Неговите думи бяха насърчителни, но неясни:” Аз не мога да отговарям за финансирането на този обект. Парите се осигуряват от Министерски съвет. В разчетите на министерството на спорта няма средства за това строителстов. Иначе това е обект, който трябва да бъде подркепен. Леката атлетика и българският спорт имат нужда от тази зала. Все пака родната база е много стара и амортизирана, а “Арена Бургас” ще даде нова качество на тренировките и на начина на работа. Залата е нужна и на Бургас, който ще постигне едно международно ниво в тази насока. Така, че аз като министър подкрепям напълно проекта, това трябва да направи и цялата общественост. Парите обаче трябва да бъдат осигурени от централния бюджет.”- каза Кралев.

Така, реално средства ще се чакат в началото на 2016 година. Има някаква възможност да бъдат преведени авансово някакви пари до края на тази година, но това е малко вероятно. Според експертите обаче има друг проблем. Разчетите за 32 милиона лева стойност на проекта са занижени. Сумата ще е поне 50 милиона лева без ДДС, според представители на стротиелния бранш. Това ще изисква допълнителна актуализация в движение, което пък ще усложни цялостното финализиране и завършването на проекта. Отново проблеми, които не са предвидени от община Бургас при тържествените анонси и обещания. Така зала “Арена Бургас” е на път да се превърне в поредния провал за общината. Нещо, което стана навик на това управление.

Иначе по проект върху 20 хил. кв.м ще са разположени зала за лека атлетика, зали за хандбал, баскетбол и бокс, конферентна част, прес- и ВИП зони, ресторант и обслужващи паркинги за леки автомобили и за автобуси и ТИР-ове. Проектният капацитет на основната зала е 6500 места. Тя обаче освен с постоянни седящи места ще бъде и с мобилни модули , което ще позволи да се адаптира за провеждането освен на различни видове спортни състезания и за концерти, турнири, бизнес форуми, изложения и други мероприятия. Самият кмет в отпуска Димитър Николов още преди месеци заяви, че общината може и да не намери нужното финансиране за да довърши залата. Той признава, че това ще означава, че сроковете за реализация на кандидатурата за домакин на Европейското първенство по лека атлетика през 2019 година ще бъдат изпуснати. Николов коментира и, че е възможно проекта да бъде замразен, ако парите не бъдат намерени. Логичен е тогава въпросът, защо е било необходимо да се стигат до поредните грандомански изхвърляния, които могат да останат без покритие. И, защо трябва бургазлии отново да бъдат “зарадвани” с поредната разкопана голяма яма, този път в комлекс “Изгрев”. Но, това явно стана навик на досегашните управленци, които видимо следват принципа на един френски крал “След мен и потоп!”

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Страхотна вест за селищата в Странджа! Инвестират над 45 милиона лева

Започна основният ремонт на третокласния път III-907 Босна –...

Бургазлии почетоха своите освободители(снимки)

Бургас почете днес делото на руските воини паднали за...

Независима ли е независимата експертиза при повторното броене на изборните бюлетини в Бургас?

В Бургас, резултатите от изборите за общински съветници събуждат...