събота, май 18, 2024

Легенда на “Нефтохимик” взе германски паспорт

Date:

Сподели новината.

 

Полузащитникът от най-славните години на бургаския „Нефтохимик“ Илия Груев вече е гражданин на Германия, съобщава dnevnik.bg. Легендарният футболист от ерата „Порточанов“, който сега е треньор на “Дуисбург”, е получил специална подаръчна кошница с типични местни деликатеси и бира заради получаването на германския паспорт.

“Много дълго го очаквах и вече е факт. Много, много съм горд”, заяви Груев и добави: “Оставам също така горд и затова, че съм българин”.

Бившият национал е подал документи за германско гражданство преди около седем месеца и е преминал необходимите тестове писмено и говоримо, както и въпросника за политически и исторически познания за Германия.

Синът му Илия-младши, който играе за 16-годишните на “Вердер” (Бремен), и дъщеря му Християна, студентка в Хайделберг, вече имат германски документи за самоличност. Съпругата му Петя очаква такива другата седмица.

Груев пристига в Германия през лятото на 2000 г. от “Нефтохимик” (Бургас) и заигра в изпадналия тогава от елита “Дуисбург”.

“Когато за първи път стъпих в съблекалнята, не знаех нито една дума немски”, каза Груев. Тогава той не си е представял, че един ден ще държи в ръцете си германски паспорт.

През следващата година Груев за първи път ще може да гласува в изборите за Ландестаг и Бундестаг. “Това за мене също беше много важно. Но остава тайна за кого ще гласувам”, добави той.

Неговият “Дуисбург” получи неочакван шанс да остане във втора Бундеслига след победата в последния кръг. Сега на тима му предстоят две домакинства на преки съперници за оцеляване, които до голяма степен ще определят съдбата на “зебрите”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Съдът спря вписването на новия шеф на БФС в Търговския регистър

Софийският градски съд (СГС) спря вписването в Търговския регистър...

Станимир Стоилов не спира да пълни касата на Левски

Станимир Стоилов вече не е на "Герена", но благодарение...

НАП запорира сметката на “Локомотив” (Пловдив)

Националната агенция за приходите (НАП) е наложила запор на банковата сметка...

Играч от Русе разсипа съдията срещу Левски

Опитният нападател на Дунав Мирослав Будинов беше много ядосан...