вторник, май 7, 2024

Кривата забрана за износ на ток

Date:

Сподели новината.

Държавата въведе ненужна забрана за износ на електроенергия, от която губят и производители, и търговци. Доказателство за това е, че на борсата има свръхпредлагане и цените се сринаха. Действието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова дойде точно в дните, в които времето се затопли и консумацията спадна, и въпреки това забраната не бе отменена, както направи Гърция със своята.

От спирането на износа се е заинтересувала и Европейската комисия, научи “Капитал”. В неделя от министерството потвърдиха, че са получили писмо от комисията, с което се искат повече детайли около забраната.

Цени на дъното

Забраната, която беше наложена със заповед на министерството на енергетиката в първия час на 13 януари, предизвика излишък, което доведе до срив на цените на Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) през почивните дни. От данните се вижда, че в събота и неделя цената е била 35 и 27 лв. за мегаватчас. За сравнение, в събота на румънската и унгарската борса електроенергията е струвала 66-65 евро за мегаватчас, а в Чехия и Словакия 32 евро за мегаватчас базов товар.

Причина за ниската цена на борсата през почивните дни е сръхпредлагането на енергия и ниското търсене, след като бяха спрени около 300-те мегавата дневно за износ, коментираха търговци. Така, вместо да защити системата от евентуален недостиг, спирането на износа донесе сериозни загуби на производителите и търговците.

В сайта на ТЕЦ “Марица-изток 2” в следобедните часове в неделя се виждаше, че централата работи само с 900 от общо 1600-те си мегавата мощности. Големите водни централи на НЕК също бяха напълно изключени, въпреки че в язовирите вече има достатъчно вода по данните на министър Петкова.

Самите търговци също пресмятат, че от спрения износ губят около 500 хил. лева дневно. В това число влизат и неустойките, които търпят от неизпълнените договори, или от по-скъпата енергия, купена от други борси, за да покрият поне част от ангажиментите си.

От сектора допълват, че никоя друга съседна страна не е спряла износа си на електроенергия и дори Гърция, в която имаше такава забрана, я отмени в петък.

“Такива разлики между ценовите нива на различните пазари показват, че има държавна намеса”, коментираха големи износители на енергия, които не искаха да бъдат цитирани. В тази връзка те имат намерение да уведомят Европейската комисия (ЕК) и да изпратят писмо до министерството на енергетиката, в което ще искат компенсации за претърпените от тях загуби.

Защо беше спрян износът

Официалният мотив на министерството за спирането на износа беше, че вътрешното потребление трябва да бъде защитено от евентуален недостиг. Чуха се обаче и подозрения, че по този начин се прави опит да бъде пренасочена енергия към борсата. Причината е, че в най-студените дни производителите предлагаха на нея по-малко количества, за да задоволят нуждите на битовите потребители. Това доведе до драстично увеличение на цената само за ден с 45% до 246 лв. за мегаватчас за базов товар. Недостигът донесе загуби и недоволство от страна на търговци, опериращи основно на вътрешния пазар.

Министър Петкова обаче отрече да има връзка между спирането на износа и борсата.

Подобно вмешателство едва ли би се харесало и на Европейската комисия (ЕК), която следи борсата в България да действа независимо от своя собственик Българския енергиен холдинг, който притежава и основните продавачи на енергия на нея. Това е част от споразумението, което страната ни сключи, за да може ЕК да прекрати започнатата наказателна процедура за нарушения на конкуренцията на електроенергийния пазар.

Защо имаше недостиг

Всъщност в най-студените дни проблемът беше, че централите, на които се плаща, за да стоят в готовност (т.нар. студен резерв), не заработиха. В ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Русе” и ТЕЦ “Марица 3” – Димитровград, и трите свързани с Христо Ковачки, се твърди, че е имало аварии.

Министерството на енергетиката започва проверка на централите, които предоставят студен резерв на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по “Нова телевизия” в неделя.

На трите централи ще бъдат наложени санкции, чийто размер ще стане ясен през февруари, стана ясно от думите на директора на Централното диспечерско управление към Електроенергийния системен оператор (ЕСП) Пламен Герджиков, който в петък участва в пресконференция, на която беше представена актуалното състояние на енергийната система.

“По отношение на студения резерв имаме много сериозни притеснения, защото неговото предназначение е да се активира и да реагира тогава, когато е нужен на системата”, каза Петкова.

Проблемът при ТЕЦ “Бобов дол” беше замръзнали въглища, заради които и местната топлофикация – също от групата компании на Ковачки, остави без отопление жителите на Перник. При ТЕЦ “Русе” аварията продължи по-дълго, като причината е била замръзването на Дунав и невъзможността централата да се охлажда. За ТЕЦ “Maрица 3” – Димитровград не стана ясно какъв е проблемът.

През миналата седмица проблем е имало и с държавните “Мини Марица-изток” заради авария на претоварач, както и замръзване на въглищата, което е довело до намаляване на доставките. Повредата е била отстранена за ден и мините вече работят с максимален обем на доставки, стана ясно от думите на Петкова.

Без режим на тока

До режим на тока няма да се стигне, беше категорична Петкова. Тя увери, че състоянието на електроенергийното потребление и производство се следи денонощно. По думите й износът, който беше спрян от 13 януари, ще бъде възстановен при първа възможност. Тя допълни, че тази мярка е взета като превенция за недостиг на електроенергията за вътрешното потребление.

От сайта на ЕСО се вижда, че на 13 и 14 януари потреблението в най-пиковите часове не е преминало критичните 7 хил. мегавата, както беше през предишните няколко дни. Прогнозите сочат, че през новата седмица отново се очаква повишение на потреблението, макар и не с толкова високи стойности.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...