събота, май 4, 2024

Кредитният рейтинг на Китай се срина

Date:

Сподели новината.

Кредитната агенция „Мудис” става все по-песимистична за икономическото развитие на Китай. Компанията понижи кредитния рейтинг на страната от „стабилен” на „негативен”.

През миналата година икономическият растеж на Китай беше най-слабият в последните 25 години. Рейтинговата агенция мотивира оценката си най-вече с покачващите се дългове на страната и намаляващите резерви в чуждестранна валута, предаде “Ройтерс”

Същевременно от „Мудис” потвърдиха дългосрочната си оценка за Китай на Aa3 – четвъртата най-добра възможност. Агенцията посочва, че резервите все пак са достатъчно големи.

Според тях страната може да има проблеми, ако в бъдеще се наблюдава забавяне на реформите, от които тя има нужда за подобряване на растежа си.

„Мудис” очаква значителен ръст на дълговете на Китай, които в края на 2015 се равняват на 40.6% от БВП при 32.5% през 2012 година. Агенцията очаква до 2017 година те да достигнат 43%.

Резервите в чужда валута спадат през последните 18 месеца до януари до 3.2 трилиона долара. Това е с 762 милиарда долара по-малко в сравнение с най-добрия период през юни 2014 година.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...