четвъртък, май 16, 2024

Кой продаде “Булгартабак”

Date:

Сподели новината.

“Булгартабак” не е продаден от мен – да кажа на теизи, на които са им сведени тези опорни точки. Шефът на АП да каже как се направи сделката с посредничеството на “Сити банк”, която има опит точно в такива сделки и при наблюдаващ министър Трайков”.

Това обяви министър-председателят Бойко Борисов на заседанието на правителството в сряда. “Всеки от вас като продава, пита ли ме мен? Има надлежен ред, министрите са персонално отговорни. Аз не мога да назнача един човек във вашите министерства…”, допълва той в речта си пред присъстващите министри и се заканва след изборите да направи проверка на всички приватизационни сделки на прехода.

Твърдението му, че няма нищо общо с определяната като непазарна продажба на тютюневия холдинг през 2011 г. не отговаря на истината и принципно, и буквално – ако съдим по думите на включилите се в процедурата представители на ГЕРБ. Не само защото Борисов като министър председател носи крайната отговорност за решенията на правителството и отделните министри в него, но и защото фактите около сделката за “Булгалтабак” са проверими. Виж “Булгартабак” – само за фаворити”

Сред обясненията за сключената сделка е това, че е направена в името на предварително известен купувач, който може да спечели само при непазарно състезание. Формално решението за процедурата е на Агенцията за приватизация, но представителите на ГЕРБ в нейния надзорен съвет, избрани от парламента, променят предложението консултанта “Ситигруп” за 100% тежест на цената при избора на купувач, вкарвайки тютюневи и социални изисквания.

“Решението ни е съгласувано на най-високо ниво – с премиера Бойко Борисов. Той настоя да има социални ангажименти и да гарантираме поминъка на тютюнопроизводителите”, обясни тогавашният председател на надзора на АП Юлия Ненкова, която тази година беше избрана за шеф на Комисията за защита на конкуренцията.

Нито една институция в държавата не отговаря на въпроса кой е действителният собственик на дружеството, притежаващо “Булгартабак”. През април тази година икономическата комисия в парламента възложи на министъра на икономиката Божидар Лукарски и Агенцията по приватизация да изяснят този въпрос в срок от три седмици.

Оттогава измина половин година, в която единствен отговор беше даден от бившия собственик на КТБ Цветан Василев в интервюто за проекта “КТБ – какво се случи” на ktbfiles.com. Ето какво каза Цветан Василев, а прокуратурата заяви, че няма да прави проверка по твърденията му:

“Ами той Пеевски не е собственик само за пред българската общественост. Ако някой е искал да разследва, досега да е стигнал до истината. При мен има документи, които показват, че Пеевски не, но Ирена Кръстева е собственик. Тя присъства и във файловете на правната компания Walch&Schurti. Беше договорено Ирена Кръстева да бъде единият от номиналните собственици на фондациите, които държаха LIVERO. Това беше компанията, която имаше особения договор с VTB Capital по отношение на BT Invest като приобретател на 80-процентния дял от капитала на “Булгартабак”.

Няма тук голяма тайна. Пеевски или фамилията му са собственици на BT Invest, особено след откупуването на задълженията на LIVERO към EFV и Ventracor – в това няма никакво съмнение. (EFV и Ventracor са двете компании, които са осигурили финансирането при приватизацията на “Булгартабак” през 2011 г. Към този момент EFV е под контрола на Василев и се финансира през КТБ. Зад Ventracor е скрит интересът на “Винпром Пещера” – бел. ред.).

После първоначалните фондации-собственички на LIVERO са изместени и там се появяват нови фондации. Какво вече е разпределението след това, дори аз не знам детайли. Но това са игри в BT Invest и прехвърляне срещу задължения. Всъщност кредитът на едната компания-кредитор беше купен от TGI Middle East – компания от Дубай, която е част от веригата по контрабандния износ на цигари през Кюрдистан за Турция (компания, свързана с Пеевски-бел.ред.). Така че мога да се сетя какъв е произходът на парите, с които всичко това е рефинансирано.

Тоест за мен не стои въпросът дали Пеевски или майка му са, а с колко са собственици и как са преразпределени. Не изключвам Пеевски да е преотстъпил част от “Булгартабак” срещу задълженията си към основния дилър в Близкия Изток – Салам (Салам Кадер Фарадж – бел. ред.). Това нещо могат да го кажат само тия, които държат регистъра на BT Invest, респективно файловете на фондациите”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...