събота, май 4, 2024

Китайци купиха най-голямото австралийско пристанище

Date:

Сподели новината.

Китайски и австралийски суверенни фондове наред с други инвеститори са избрани за купувачи на най-голямото австралийско пристанище “Порт ъф Мелбърн” съобщи Ройтерс. Цената за пристанището в Мелбърн достигна 9,7 млрд. австралийски долара – $7,3 млрд., като е сред най-големите приватизационни сделка в историята на държавата – континент. Засега рекордът се държи от продажбата на електроразпределителната компания Transgrid за 10,8 млрд. австралийски долара през ноември м.г.

Очакваната цена за “Порт ъф Мелбърн” беше 5,8 млрд. австралийски долара, като постигнатите почти двойно повече показват силния интерес на инвеститорите към инфраструктурни комплекси. Освен това сделката демонстрира и даването на зелена светлина отново на китайските инвестиции. Продажбата на по-малкото пристанище “Порт ъф Даруин” на китайска компания през 2015 г. предизвика политическа буря, която доведе до решение на федералното правителство да блокира китайска компания от участие в приватизацията на енергийната компания Ausgrid с мотиви за застрашена национална сигурност миналия месец.

Австралия започна  споразумение за свободна търговия с Китай през миналия декември, но се опитва да намали напрежението между двете държави след случая Ausgrid. Тогава Министерството на търговията на Китай предупреди, че решението ще повлияе сериозно върху бъдещите инвестиции в страната.

Сега притежаваната от държавата China Investment Corp ще е собственик на една пета от “Порт ъф Мелбърн”, а австралийският държавен фонд The Future Fund ще получи същия дял. Толкова взима и канадският пенсионен фонд на провинция Онтарио.

Инвестиционният фонд на щата Куинсланд, нюйоркският фонд Global Infrastructure Partners, пенсионният фонд на обществените служители на Калифорния, както и южнокорейският пенсионен фонд NTS си поделят останалите 40%.

Продажбата на пристанището е част от приватизационна програма за 100 млрд. австралийски долара, с която федералното и щатските правителства се опитват да намалят задълженията си и да наберат капитал.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...