четвъртък, април 25, 2024

Кирил Домусчиев спря покупката на 100 процента от”Биовет”

Date:

Сподели новината.

“Хювефарма” изненадващо оттегли предложението си за изкупуването на книжата на дребните акционери в “Биовет”.

Контролираната от Кирил и Георги Домусчиеви компания и свързаната “Опортюнити 2009” , която има малък дял, контролират 90.01% от капитала на производителя на медикаменти и продукти за ветеринарната медицина. Последната оферта за останалите акции беше 15.03 лв. за брой, или за общо 10.2 млн. лв. за получаване на пълен контрол. Преди това Комисията за финансов надзор забрани предложенията при цени 13.30 и 14.40 лв. за акция. Съобщението за оттегляне на предложението беше пуснато до фондовата борса в понеделник.

Неясни причини

Засега не са ясни мотивите за оттеглянето на търговото предложение. След като КФН върна два пъти предложението за корекция на цената нагоре при третия ръководството на “Биовет” може само да е преценило, че няма щанс заради твърдостта на финансовия регулатор. А зад позициите на КФН има логика, тъй като в рамките на няколко месеца ръководството на “Биовет” показа, че използва различен стандарт при оценката на дружеството – за пред банките тя е висока, а за пред малките акционери ниска.

През февруари независимият оценител “Нет консулт” чрез прогнозни данни за 7 години, предоставени от мениджмънта на “Биовет”, стигна до цена 19.36 лв. на акция. Въпросната оценка беше използвана от “Хювефарма” за получаването на 146 млн. евро заем от банков консорциум, по който книжата на “Биовет” са залог. Те също така обезпечават и друг кредит на дружеството на Домусчиев от 2014 г. на стойност 275 млн. евро, с който бизнесменът откупи дела на The Rohatyn Group в “Хювефарма”.

Недоволството на малките

В същото време при първото търгово в края на юли предложената цена беше 13.30 лв. Това доведе до недоволство сред малки акционери, според които няма как за 4-5 месеца прогнозите на мениджмънта да са се променили дотолкова, че това да повлияе върху оценката – още повече че резултатите на “Биовет” от началото на годината се подобряват. С тези аргументи ИП “София интернешънъл секюритис” изпрати и писмо до КФН. Оттам смятаха, че цената трябва да се доближава до февруарската оценка, а също така да се вземе предвид и ликвидационната стойност на “Биовет”, която достига 22 лв. на акция.

Към средата на годината отчетът на производителя на продукти за ветеринарната медицина показа нарастване на приходите с една четвърт до 117.04 млн. лв., а печалбата се покачи три и половина пъти до 10.45 млн.

Управителният съвет на “Биовет” излезе със становище към третата оферта преди оттеглянето ѝ. Според мениджмънта последното предложение на 15.03 лв. за акция е било справедливо с оглед икономиката на дружеството и възможностите му за развитие. Двама от членовете на ръководството дори увериха, че са готови да продадат акциите си на предложената цена. Все още не е ясно и дали опитите за сваляне на “Биовет” от борсата ще продължат.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...