четвъртък, април 18, 2024

Кирил Домусчиев печели по 600 хиляди лева на ден в Бургас

Date:

Сподели новината.

Общо 18 кораба с тръби за „Южен поток” се очакват във Варна до края на месец септември. Първият от тях “Арнеборг” (Arneborg), натоварен с 685 тръби, е пристигнал миналата седмица, а следващият плавателен съд ще акостира в близките дни. В Бургас, на пристанище “Запад”, също се очакват кораби с тръби за газопровода, част от които идват от Япония през Дубай, съобщи „Стандарт”. От ръководствата на двете пристанища категорично отказват коментари с обяснението, че са подписали договори с включена клауза за конфиденциалност. Пристанище “Запад” в Бургас е концесионирано от българския милиардер Кирил Домусчиев. Според неофициални дании той е печели по 600  хиляди лева на ден от съхранението на тръбите. Тези пари се плащат от фирмата, която е собственик и инвеститор в проекта. Въпреки, че Южен поток официално е спрян, работите по него продължават по мистериозен начин.

Тръбите идват с големи кораби във Варна и Бургас, където ще бъдат разтоварени и след определен престой ще бъдат натоварени на малки плавателни съдове и ще отплават за Русия. Навярно те ще бъдат използвани за изграждането на газопровода, който ще доставя руско синьо гориво от Анапа за Крим, а оттам може да тръгне по дъното на морето към България.

Неотдавна излезе официална информация, че от 7 юни 2016 г. компанията “Саут Стрийм Транспорт” (ССТ) “започва оптимизация на складовите си площи за съхранени на газови тръби в българските пристанища Бургас и Варна”. В Бургас компанията използва частното пристанищеи “Запад”. Тръбите, които са произведени още през 2014 г., ще бъдат преместени в различните складове на компанията, се казва в съобщението на ССТ. Става въпрос за общо около 150 000 тръби, предназначени за строителството на две линии на газопровода през Черно море.

По-голямата част от тези тръби е доставена във Варна и Бургас още през 2014 г. и в началото на 2015 г. Целта на сегашните доставки е да се осигури дългосрочното съхранение на газовите тръби. Новите доставки на тръби за газопровода не са свързани с каквато и да е промяна в статуса на проекта “Южен поток”, заявяват още от ССТ.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Вълна от рокади в енергетиката

С решение Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен...

Банките в България с нова вълна на повишение на таксите

Банките в България отново повишават таксите по своите услуги,...

Вижте колко хора работят в завода на Миню Стайков край Карнобат

Haд 1200 дyши paбoтят в дeceттe нaй-гoлeми бългapcĸи ĸoмпaнии...