събота, април 27, 2024

Кирил Домусчиев купува и „Бургаски корабостротелници”?

Date:

Сподели новината.

Българският олигарх Кирил Домусчиев води преговори за закупуване на фалиралото  предприятие „Бургаски корабостроителници”.

Българският олигарх Кирил Домусчиев води преговори за закупуване на фалиралото  предприятие „Бургаски корабостроителници”. В момента дружеството е във фалит, а над 300 работници пвсе още чакат да си получат заплатите. Компанията се управлява от синдик, но в последните месеци няма желаещи да я купят. Част от имуществото се реже за скрап и се продава, но като цяло активите все още са непокътнати. Служители и работници твърдят, че техниката на завода е много стара и енергоемка, което я прави неатрактивна за потенциални инвеститори.

Домусчиев е проявил интерес най-вече към земята под завода, която е над 700 декара и се намира на възлово място. Имотът е осигурен логистично, има изградена инфраструктура, което е сериозно предимство.

Идеята  на Домусчиев е била да продаде активите и върху земята да изгради огромен логистичен център със складови и търговски площи. Част от земята планирал да използва за свои цели, а другата да даде под наем на фирми, които имат желание да я ползват. Както е известно Кирил Домусчиев е концесионер на част от Пристанище Бургас и има амбициите на арзширява бизнеса през собствените си терминали. Той е и собственик на БМФ, което му дава допълнително предимство. С изграждането на огромни складови площи, бизнесменът ще си осигури платформа за търговия с по-високи обеми на продукция, което ще му даде по-голяма възможност да пробие на пазарите в ЕС. Очаква се голяма част от новата търговска стока да идва от Китай. Това пък ще повиши значението на Бургас като център за търговията с Поднебесната империя. Пречка пред сделката за завода е все още високата цена и неизгодните условия, които се искат от купувачите. Дружеството има дългове към ПИБ и други банки, както и към контрагенти и доставчичи в размер на над 200 милиона лева. Преговорите обаче продължават.

Автор: Найден Петров

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...