четвъртък, април 25, 2024

Кирил Домусчиев задлъжня със 145 милиона евро

Date:

Сподели новината.

Синдикат от 12 банки осигури финансирането, с което фармацевтичната компания с български собственик “Хювефарма” купува активи на конкурента си Zoetis. Сделката се подготвя още от миналата година и включва придобиването на три производствени фабрики в САЩ и формули за ветеринарномедицински препарати и хранителни добавки за животни, които се продават в целия свят. Общата сума на финансирането, което е разделено в няколко заеми и траншове в долари и евро, е за 145.63 млн. евро. Консорциумът, с малък промяна в участниците, вече осигури 275 млн. евро заеми за групата през 2014 г. за преструктуриране на задължения и инвестиции, както и за откупуването дела от 36.6% на The Rohatyn Group в “Хювефарма”. Заради успеха в новото договаряне и заради стабилните финансови резултати и очаквани позитивни ефекти от експанзията през февруари Moody’s повиши кредитния рейтинг на “Хювефарма” от B1 на Ba3. Компанията се контролира от собствениците на футболния клуб “Лудогорец” братята Кирил и Георги Домусчиеви. Както е известно, Кирил Домусчиев спечели над 40 милиона лева от футбол, но иска и да разширява бизнес-империята си. Смята се, че двамата братя управляват активи за над 2 милиарда евро, което ги прави може би най-богатите мъже в България.

Фармацевтичният клиент

Синдикатът е организиран от Citibank и в него освен нея участват още 11 международни и местни институции. Това са BNP Paribas, Банка ДСК, ИНГ банк, клон София, KDB Bank, KBC Bank, International Investment Bank, Cooperatieve Centrale Raiffeisen Boerenleenbank, Райфайзенбанк (България), Райфайзен банк интернешънъл, Сосиете женерал Експресбанк, Уникредит Булбанк. От документи в Търговския регистър става ясно, че финансирането е структурирано в четири целеви транша – заем А2 за 16 млн. долара (14.03 млн. евро при курс 1.14 от сряда), заем Б2 за 44 млн. долара (38.6 млн. евро), заем за капиталови разходи в евро за 48 млн. и заем за придобиване в размер на 45 млн. евро. Цената на финансирането се определя като сбор от съотносимия лихвен индекс Libor или Euribor + 3.50% годишно за заем А2 и заема за капиталови разходи и добавка от 4% годишно за другите две линии. Кредитите са обезпечени със залог върху активи на дружества в групата.

Базираната в Москва IIB е сред новите участници в синдиката, който осигурява еквивалент на 20 млн. долара. Международната институция, в която България е вторият по големина акционер с 13.4% дял, се интересува от проекти на компании, които целят експанзия и борба за лидерска позиция в техните браншове. Това е и причината да бъде подкрепена “Хювефарма”, става ясно от изказване на Владимир Ливенцев от борда на директорите на IIB. За последните три години финансирането, отпуснато от банката на български предприятия, надхвърля 100 млн. евро.

С три фабрики повече

Последният проект за разрастване на “Хювефарма” бе разкрит в детайли още през декември. Освен трите производствени мощности в щатите компанията ще придобие от конкурента си Zoetis серия препарати и хранителни добавки, използвани при отглеждането на животни. Сред тях са ваксини за бройлери, водоразтворими добавки, с които се подсилва портфолиото от продукти, предлагани на световните пазари. Бе обявено, че служителите в придобиваните предприятия ще запазят работните си места и ще бъдат прехвърлени към новия собственик.

Заради стабилното си финансово представяне, което се измерва в стабилни парични потоци и растяща печалба, а също и за придържането към консервативната финансова политика агенция Moody’s повиши кредития рейтинг на “Хювефарма” в края на февруари от B1 на Ba3. В системата за финансова информация на “Капитал” K:Pro за 2014 г. “Хювефарма” ЕАД е с приходи 355.3 млн. лв. и нетна печалба 74.8 млн. лв. Очакванията са, че свежият капиталов ресурс от допълнителния заем и придобиваните активи ще подкрепят плановете на компанията за експанзия на пазарите през следващите години, а осигуреното реворлвиращо финансиране ще й позволи да е високоликвидна.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...