четвъртък, март 28, 2024

Калният канал, който пресъхна

Date:

Сподели новината.

“Безпрецедентен акт на цензура и погазване на всякакви видове права на изразяване и свободно слово… Спирането на предаването ми е огромен шамар за управлението на ГЕРБ.” Така журналистката Люба Кулезич окачестви решението на СЕМ да отнеме лицензите на трите телевизии от групата на “ТВ Седем” – ТВ7, “Нюз7” и “Супер7”, в разговор със Сашо Диков по BiTV.

По всичко личи, че на Кулезич не й върви с тази телевизия. Преди време тя отново имаше предаване в ТВ7, но бе уволнена от тогавашния директор на медиата Николай Бареков. По късно стана ясно, че за назначаването й лобирал лично депутатът от ДПС Делян Пеевски. Пред близкия до него жълт сайт ПИК в интервю той също потвърди това и изрази почуда, че тя отрича. По думите му вече съжалявал, защото според него водещата се е превърнала в прислуга на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Всъщност кръговратът на медийните трансформации у нас понякога е доста странен. Преди около година Кулезич бе сред първите журналисти, взели интервю от банкера Цветан Василев, в което той говори за войната си с Делян Пеевски. То бе излъчено именно по ТВ7.

Спирането на телевизията тази седмица отново насочи вниманието към медийния регулатор. Дори и СЕМ да не е бил воден от желание да заглуши ефира на телевизията по политически съображения, истината е, че институцията става жертва на собственото си решение в продължение на близо половин година да протака решаването на казус, провокирана именно от страха на управляващите да не бъдат обвинени в цензура.

Съмненията за ТВ7 са, че тя си отива така, както беше създадена – по политическа команда. Сигналът на канала беше спрян в пика на атаката на медиите, близки до Делян Пеевски, които обясняват как Цветан Василев се готви за реванш, като най-общо казано работи за свалянето на Бойко Борисов.

Как се стигна до решението на СЕМ

Основанието за отнемане на лиценза е, че телевизията е била в производство по несъстоятелност, което е факт. Факт е също така, че тя се намира в подобна процедура от май тази година, т.е. още преди пет месеца е било налице законовото основание СЕМ да я спре. Това обаче се случва чак тази седмица, когато по думите на Люба Кулезич тя е щяла да даде гласност на обвиненията, които мажоритарния собственик на източената КТБ Цветан Василев отправя срещу премиера Борисов.

Председателят на медийния регулатор Мария Стоянова коментира пред “Капитал”, че два месеца и половина са разумен срок, в който регулаторът да наблюдава фактическата обстановка около споменатите медии. Тя допълни, че казусът ТВ7 се обсъжда още през февруари от предишния състав на съвета. “Тогава изпратихме писмо с молба в седемдневен срок да ни предоставят информация как се спазва програмната схема на ТВ7. Отговорът беше “телевизията продължава и възнамерява да продължи дейността си”, обясни Стоянова. Тя уточни, че СЕМ е водил кореспонденция с авторски организации, които не са получили възнаграждения от ТВ7. Така през август “дадохме указания на доставчика безусловно да спазва закона”, коментира председателя на СЕМ и допълни, че съветът е определил едномесечен срок за изпълнение.

“След достатъчно дългия срок, който регулаторът остави на медиите да преодолеят проблемите, за които ни бяха уведомили в началото на годината, включително и технически, пристъпихме към решението от 13 септември. Това беше първото заседание след почивния период”, продължава Стоянова. Тя уточни, че мотивите за решението на СЕМ за отнемане на лиценза са аргументирани изключително стабилно и затова няма притеснение по повод бъдещото му обжалване пред съда.

Факт е обаче, че в предварително обявения дневен ред на регулатора точката за отнемане на лиценза липсваше. Предложена е устно за разглеждане от Бетина Жотева, която е един от новите членове на надзорния орган. Тя обясни пред “Капитал”, че отдавна настоява казусът да се разгледа. И действително от стенограма, публикувана на сайта на СЕМ, се вижда, че още на 17 май, няколко дни след обявяване неплатежоспособността на ТВ7, юридическия отдел на медийния регулатор представя доклад за правните последици от обявяването на “ТВ Седем” ЕАД в несъстоятелност.

Тогава директор “Надзор, лицензионни, регистрационни и правни режими” в СЕМ Антоанета Лозенска обяснява на членовете на регулатора: “Регистрацията може да бъде заличена, когато се обяви производство в несъстоятелност. Ние сме в етап на откриване на производство в несъстоятелност. Това са две различни правни състояния.” По думите й буквата на закона дава възможност за заличаване на лиценза и отнемане на регистрацията само когато е обявена несъстоятелността. “При откриването не можем да направим нищо, защото дружеството може да се оздрави”, са думите на Лозенска, включени в стенограмата от 17 май.

Бетина Жотева коментира, че в този период до СЕМ е имало много запитвания защо бездейства по казуса ТВ7. Те идват от журналисти, авторски организации, включително и от две телевизии. “Обвинявали са ни, че влизаме в схема и затова чакаме и бездействаме. Когато видях, че нещата се бавят, реших да потърся допълнителна консултация от външна юридическа кантора, на която имам доверие. Изпратих мотивите за отнемане на лицензията и заличаване на регистрацията, предложени от кантората, още предишния ден на колегите и предложих на заседанието във вторник да гласуваме точка в дневния ред по казуса. Запазила съм името на кантората в тайна, защото те са ни предоставили само мнението си, но решението в крайна сметка си е наше и е написано от юристите на СЕМ. Ако се наложи ще го кажа”, разказва Жотева. И продължава: “Аз също имам въпрос, защо при 150 лицензирани телевизии в България, които не са фалирали, Люба Кулезич не предложи концепцията за предаването си в някоя от тях, а избра канал, за който знае, че е във фалит и ще му вземем лиценза? ТВ7 винаги е била олицетворение на това какво не трябва да се случва в медиите. Канал, който винаги се е използвал за политически поръчки.”

Решението за заличаване на лиценза е прието с гласовете на Жотева, Мария Стоянова (и двете са назначени от квотата на президента), Розита Еленова (номинарана от партията на Ковачки в парламента) и София Владимирова (предложена от ГЕРБ). Против е гласувал Иво Атанасов (БСП). “За мен решението е прибързано. Казусът ТВ7 е объркан и СЕМ трябваше процедурно да е сигурен, че постъпва правилно. Не е спазен медийният закон, според който лиценз се отнема при две поредни имуществени санкции за едно и също нарушение на Закона за радиото и телевизията”, аргументира се Атанасов. По думите му регистрацията на ТВ7 трябва да бъде отнета, заради нарушенията, но когато се спази процедурата.

На 19 септември ТВ7 е обжалвала решението на СЕМ за отнемане на лиценза й. По процедура жалбата се подава до медийния регулатор, а той заедно с документацията по казуса я изпраща до Върховния административен съд (ВАС). Произнасянето на магистратите може да отнеме месец. Обжалването на ТВ7 обаче не спира изпълнението на решението за отнемане на лиценза, защото медийният регулатор е гласувал предварително изпълнение.

Защо е късно

Кризата и безизходицата, в която изпадна близката до банкера Цветан Василев медийна група, не е от днес. ТВ7 е в несъстоятелност от 12 май т.г.. За начална дата на фалита и в решението на Софийския градски съд бе посочена 31.12.2015 г. С днешна дата вече има постоянен синдик – Росен Милошев. Няма никакви признаци каналите да продължават да се развиват, защото повече от година не предлагат ново програмно съдържание и превъртат в ефир архива си. Поради финансови затруднения в края на миналата година ТВ7 бе свален и от цифровия мултиплекс.

Въобще, откакто фалира КТБ, ТВ7 загуби първоначалния си блясък и постепенно започна да вегетира. Причината е, че каналът остана без основния си източник на финансиране. От публикувания в Търговския регистър списък се вижда, че каналите имат дълъг списък от кредитори. Сред тях са КТБ, НАП, авторските организации “Музикаутор” и ПРОФОН, излъчвателния комплекс НУРТС, продуценти, които са създавали съдържание за нея. Каналите дължат такси още на СЕМ и на Асоциацията на радио- и телевизионните оператори, на журналисти, работили в медиата, и т.н.

Ако трябва да продължим да обрисуваме мрачната ситуация около ТВ7, първите симптоми за задълбочаващата се криза са от есента на миналата година, когато заплатите на служителите започнаха да се бавят. Всеки месец напускаха хора, докато накрая не остана никой, който да излиза в ефир. Рейтингът на TV7 се срина стремглаво, като от това тя загуби рекламодателите си и на практика вече нямаше с какво да се издържа. Съдът също така близо половин година отказваше да впише кандидата да стане собственик на ТВ7 – “Праймедия”, който обещаваше да извади каналите от тоталната криза (макар и отново, без произходът на финансирането да е прозрачен). Впоследствие дори той реши да се оттегли.

Едва ли някой е имал заблудата, че ТВ7 ще оцелее. Твърденията за рестарт звучат наивно и дори обидно за останалите играчи на пазара. Едно избирателно изпратено до определени медии прессъобщение с намерение за старт на нови предавания в ТВ7 три дни след решението на СЕМ също не звучи като сериозен оздравителен план. ТВ7 си отива така, както се появи – хаотично, с неясна собственост и в служба на определени бизнес и/или политически интереси.

Още през 2009 г., по времето на тройната коалиция, каналът получи ефирните си лицензи благодарение на лобистки и безпринципни поправки в медийния закон. Тогава изпълнителен директор на медиата беше Ирена Кръстева, която е майка на Делян Пеевски. За TV7 имаше специални конкурси за ефирни честоти и разчистване на терена така, че при дигитализацията да бъде качена на мултиплекса по право. Затова и след като Делян Пеевски и Цветан Василев сложиха драматичен край на брака си по сметка, всяка от страните започна да претендира, че телевизията й се пада по право. И след като не можаха да си я поделят, явно окончателно ще я унищожат.

Източник: Капитал

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Голямо предприятие в Димитровград закъса с парите

Производителят на торове „Неохим“ АД е възобновил от днес,...

SOFIX при най-високото си ниво от 2008 година насам

Индeĸcът нa cинитe чипoвe ЅОFІХ, cлeдящ пpeдcтaвянeтo нa нaй-гoлeмитe...

Независима ли е независимата експертиза при повторното броене на изборните бюлетини в Бургас?

В Бургас, резултатите от изборите за общински съветници събуждат...