събота, април 20, 2024

Как с „Россия” Путин стана богат

Date:

Сподели новината.

Особено внимание е отделено на „сложните доларови офшорни сделки за милиони, които канализират богатство и власт към мрежа от хора и компании, тясно свързани с руския президент Владимир Путин.

Документите, изтекли от панамската адвокатска фирма „Мосак Фонсека”, са изпратени на германския в. „Зюддойче цайтунг“. Той от своя страна е сезирал Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

Разследването е установило, че руският президент е успял да „изпере” около $2 млрд.. В схемата са замесени малко известният руснак, но добър приятел на Путин – Сергей Ролдугин и банка „Россия”, позната като банката на „Путин”.  Дъщерята на руския държавен глава Катерина е омъжена за Кирил Шамалов, чийто баща е сред акционерите на банка „ Росия”.

Последната е успяла да създаде сложна система от офшорни компании, чрез които Сергей Ролдугин да може да прехвърля пари.

Разследващите са се натъкнали на странния факт, че десетки заеми, някои от които за стотици милиони долари, са „продавани” от една офшорна компания на друга за символични суми, дори за 1 долар.

Банката „Россия” е в списъка с организации, на които са наложени американски и европейски санкции след анексирането на Крим от Русия.

Офшорното замитане на следите започвало в Панама, минавало през Русия и Швейцария, за да завърши в Кипър. Там парите са изпрани и се предават на регистрираната на Върджинските острови компания Sandalwood. Част от тях се връщат в Русия чрез Ozon, която управлява малък ски курорт край Санкт Петербург. Там през 2013 г. президентската дъщеря Катерина избира да се омъжи.

Говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков заяви, че ще коментира появилите се информации по-късно.

Само преди седмица Песков заяви, че срещу Путин се готви информационна атака без да дава повече подробности.

Сложната схема за пари и власт е малко приложима без пръст в нея да има президента на банка „Росия” Юрий Ковалчук.

Освен това той е един от най-големите акционери в банката.  Влиянието на Юрий Ковалчук е толкова голямо, че някои го определят като руския Рупърт Мърдок.

Той е най-довереният човек на Путин, твърдят анализатори.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...