събота, май 4, 2024

Как руският петролен гигант „Роснефт” може да сложи край на западните санкции?

Date:

Сподели новината.

Руският гигант в петролната индустрия „Роснефт” е в очакване на решението на Европейския съд по обвинението, че санкциите на западните държави срещу компанията са нелегални. Те бяха наложени на дружеството и на още редица фирми и физически лица от Русия заради анексирането на Крим.

Ограниченията „отрязаха” достъпа на „Роснефт” до чуждестранни финанси и до партньорство с компании от САЩ и Европейския съюз. Всичко това се случи на фона на ниските цени на петрола, които нанесоха сериозен удар върху бизнеса на енергийния лидер.

В подадения иск в Европейския съд се посочва, че санкциите са незаконни, тъй като те „наказват” играчи на пазара, които нямат общо с политическите решения на Кремъл.

В своя публикация от CNBC коментират, че решението за съдебни действия на компанията обаче може да са продиктувани от Москва. Причината е, че независимо от статута на публична компания, 69% „Роснефт” са на руската държава.

 

Съдебната война между съседните страни тепърва започва

„Кремъл отчаяно търси начин да свали ограниченията по какъвто и да е начин и полага усилия в правната сфера успоредно с политически натиск”, смята Дарак Макдоуъл, който е анализатор за Европа и Централна Азия във фирмата за управление на политическия риск Verisk Maplecroft.

„Ограниченията на финансите за „Роснефт” и останалите петролни лидери са доста тежки, като се има предвид състоянието на индустрията в момента и фактът, че възможностите на руската държава за подкрепа на компании във финансов риск намаляват”, обяснява експертът.

Очакваното решение на Европейския съд по случая с петролната фирма може да създаде прецедент и да даде тласък на други руски дружества като „Сбербанк” и „ВТБ” да настояват за по-бързо разрешаване на техните казуси със западните рестрикции, по които също има подадени съдебни искове.

„Вдигането на санкциите не може да бъде панацея за рецесията в Русия, която е причинена основно от евтиния петрол. Въпреки това би било голяма политическа победа”, смята още Макдоуъл.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...