петък, май 3, 2024

Как Борисов съсипа киномиката

Date:

Сподели новината.

Какво свърши за 2 години кабинетът, който си отива? Качеството на управление у нас миналата седмица беше оценено със 78-о място от 149 правителства в света от лондонския институт Легатум.

И фактите. Това правителство получи разрешение от НС за 16 млрд. лв. нов държавен дълг, изтегли отделно само тази година още 4 млрд. като заеми за БЕХ и Фонда за гарантиране на влоговете. В сметката от 20 000 000 000 лв. не включваме повече от милиард вътрешен дълг, емитиран от правителството в лицето на финансовия министър Горанов.

Преизпълнението на бюджета за последната година е над 3 млрд.лв., тъй като над 2 млрд. останаха неизпълнени инвестиционни разходи. Това пък се  дължи на почти нулевото усвояване на европейски фондове в периода 2014-2020 г., на който сме почти в средата. Според справката на ресорния вицепремиер Томислав Дончев до края на септември процентът е 3,1 на сто. В резултат тазгодишният бюджет на София е 365 млн. лв. по-нисък, а на Бургас например – със сто милиона лева.  

Благодарение на масирания износ на оръжие за ислямиските терористи в Сирия и Судан през последната година, икономическият ръст достига 3,5% за 2016 г. За следващата обаче се очаква да спадне до 2,5% и според международните институции, и според заложеното в бюджет 2017.

Чуждите инвестиции в момента са с 33% спад спрямо рекордно ниската 2015 г. Вероятно това се дължи на неблагоприятните позиции на страната в годишника за 2016 г. на Световния икономически форум. Според него България е 118-а от 138 държави по борба с организираната престъпност, 115-а по защита на правата на собственост, 110-а по независимост на съдебната система, 93-а по качество на правителствените харчове. Добавяме и 113-о място на планетата по свобода на медиите.

Най-големите от разходи на кабинета са за нещо положително. За 2 години бяха довършени и открити общо около 60 км магистрали : отсечките Дупница – Благоевград и Сандански -Кулата от АМ Струма и част от магистрала Марица, която броени седмици по-късно беше ремонтирана, а също 9 км от АМ Хемус. Към тях могат да се добавят 8,8 км от Околовръстния път на София – т.нар. Западна дъга и Северна тангента.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...