вторник, май 7, 2024

Какво ядем: Ето как ни лъжат с киселото мляко от “екологично чист район”

Date:

Сподели новината.

Производители на кисело мляко не остават по-назад от тези на бира, хляб и оцет, които ни примамват с обещаващи послания на опаковките. Към продуктите с натрапчиви реклами се включват също бисквити и десерти с овесени ядки, е установила проверка на „Марица”. Най-често срещаните надписи са: „Спомага за здравето на костите”, „Най-добрият антиоксидант”, „Подпомага  храносмилането”, „От високопланински екологично чист район” и др. На марка кисело мляко даже е посочено, че бактериите, които  участват в закваската му, „виреят” единствено в района на Розовата долина. Друго пък привлича с надпис, че е направено по рецепта на проф. Мермерски. На опаковката пише, че в състава му има сурово краве мляко и българска закваска, а в същото време от другата страна са описани ползите от вложените 6 пробиотика.   

Незаконни послания все още могат да бъдат намерени върху различни продукти въпреки масираните проверки, включително и на ниво ЕС. Някои производители прилагат хитрост, за да представят продуктите си като много по-здравословни, отколкото са в действителност. Прибавяйки витамини и минерали, те зарибяват с твърдения, че техните продукти “подсилват имунната система” или “подпомагат храносмилането”.

Затова клиентите не трябва да се подвеждат, съветват от Асоциация „Активни потребители”. Те апелират след акцията по издирване на оцет менте и заблуждаваща реклама върху опаковките Агенцията по храните да погне и производителите на кисело мляко и да преустанови предлагането на продукти с неоснователни и недоказани здравословни послания

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...