неделя, май 19, 2024

Какво не знаем за пиратите

Date:

Сподели новината.

Много писатели и режисьори описват пиратството като романтично занятие, пълно с приключения, пиянство, необитаеми острови и лов за несметни богатства. Реалният живот на пиратите е далеч по-непривлекателен, в сравнение с героите от филмите. Какви всъщност са били пиратите?
Пиратството през античността
Пиратите са били известни още от античността под името лейстес. За разлика от пиратите от по новото време, античните грабели крайбрежните села и нападали самотни пътници, които после продавали в робство. Разцветът на пиратството бил през 16-18 век, когато търговията процъфтявала и никой не можел да ѝ осигури достатъчна защита.
Йо-хо-хо и бутилка ром!
Независимо от славата им на пияници, на пиратските кораби обикновено действал сух режим. Повечето от пиратите си позволявали да пият само на сушата. Мит са големите приказки, че във вените на пиратите не тече кръв, а ром, разпространени от романа „Островът на съкровищата“.
Превръзката на окото
Превръзката не означава, че окото липсва. Моряците често се спускали в лошо осветения трюм, където очите бавно се адаптирали в тъмнината. Но, ако пиратът носи превръзка, той я сваля и започва да вижда добре с едното око.
Пиратското знаме „Веселият Роджър“
Флагът с череп и човешки кости на черен фон се асоциира с пиратски кораб. Не е истина, че това е знамето на пиратите. Когато се издигнел такъв флаг, това било предупреждение, че на кораба има епидемия. Бидейки извън закона, пиратите маскирали своите кораби с флагове на различни страни. Например, ако корабът атакува испанци, пиратите вдигали английски флаг, тъй като в това време Испания и Англия се намирали във война.
Капери и Корсари
Звучи невероятно, пиратството е съществувало и легално. Някои страни с развита морска търговия частично узаконили пиратството, като получавали доход от заграбеното от пиратите. Капер е частно лице, което получава каперска грамота и има право да унищожава и залавя кораби от неутрални и враждебни страни. Каперите давали на държавата процент от плячката, намираща се на тези кораби. Корсар е синоним на Капер.
Как се дели заграбеното?
Пиратите имали собствена система за разпределение на плячката. Капитанът получавал една десета част, а останалото се деляло по равно между екипажа. Преди това имало друга система, според която най-малък дал получавали пиратите, които не са участвали в сражението.
Франсис Дрейк
Знаменитият корсар и мореплавател Франсис Дрейк бил първият англичанин, направил околосветско пътешествие. Прославил се с това, че открил пролива между Огнена Земя и Антарктида и разбил испанския флот през 1578 г. За своя принос в областта на географията и за служба към короната бил удостоен с рицарско звание.
Дисциплина
Киното представя пиратите като жестоки варвари, без дисциплина и маниери. Истината е, че на дисциплината им могат да завиждат дори военните. За нарушение на реда, виновните се наказвали с бой, привързване към мачтата или изоставяне на безлюден остров. Много капитани на пиратски кораби били начетени и образовани хора. Все пак им се налагало да управляват навигацията на кораба и да следят за изправността на всички механизми.
Защо пиратите имали обеци и къде е папагалът?
Филмовият образ на пират с обеца на ухото и папагал на рамото е силно преувеличен. В действителност обеца можели да носят само най-опитните главорези, след като са прекосили Екватора или са преодолели архипелага Огнена Земя. Разбира се, не можело да става и дума за дресировка на екзотични птици.
Къде са закопани съкровищата?
Най-разпространената заблуда за пиратите е тяхното богатство и слухът, че богатството се закопава на тайни острови. Обикновено, пиратските кораби не се отличавали с големи размери и кой знае каква огнева мощ. С такъв морски съд нямало смисъл да се атакуват големи кораби и добре въоръжените испански галеони. Заграбеното от търговците, пиратите продавали на цена много по-ниска от стойността. Така че, морското разбойничество било много опасен занаят, но не толкова доходен, че да се крият по островите несметни богатства.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагична смърт край Кюстендил

Пешеходец е загинал, след като е блъснат на пътя...

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...