сряда, май 8, 2024

Какво знаем за Абделхамид Абаауд, смятан за организатор на парижките атентати

Date:

Сподели новината.

Представител на френските власти обяви, че Париж смята родения в брюкселското предградие Моленбеек Абделхамид Абаауд за организатор на терористичните атаки в Париж от 13 ноември.

27-годишният мъж е разследван също за организирането на провалилите се атентати във влак от Холандия за Франция през август и в парижка църква през април. Белгийските власти са го идентифицирали също като организатора на предотвратения опит за убийство на полицаи в източния белгийски град Вервиер през януари, броени дни след нападението срещу редакцията на Charlie Hebdo. Френското радио RTL твърди, че Абаауд е един “от най-активните екзекутори” на самопровъзгласената “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ). Наблюдатели припомнят за брой от февруари на англоезичното електронно списание на ИДИЛ Dabiq. Корицата в него е с Абаауд. В обширно интервю той разказва че “аллах е избрал” него, за да отиде в Европа, където да сее “терор сред неверниците”. Associated Press посочва, че Абделхамид е син на марокански имигранти в Белгия. Завършил е средното си образование в един от най-престижните брюкселски колежи – Saint-Pierre в Юкел. Сражава се за ИДИЛ от 2013 г. Успял е да радикализира и 14-годишния си брат Юнес, за когото службите смятат, че е един от най-младите бойци на ИДИЛ. В понеделник се появиха разпосочни сведения за това дали Абделхамид е арестуван. Според белгийски медии той е избягал и е засечен в Гърция по сигнала на мобилния си телефон. Междувременно в Моленбеек се провежда мащабна полицейска операция, в рамките на която бяха арестувани няколко души. Появи се информация, че сред тях е Абделхамид. По-късно белгийските власти отрекоха.

Какво e известно досега за атаките в Париж

– Седем нападатели в три групи атакуват ключови места в Париж в петък вечер.
– Едната е опитала да извърши самоубийствени атентати на стадион “Стад дьо Франс” по време на приятелския футболен мач Франция – Германия, където присъстваше и президентът Франсоа Оланд. Двамата нападатели са спрени със стрелба, единият се е самовзривил и е убил един минувач.
– Втора група е нахлула в зала “Батаклан” по време на концерт на американската група Eagles of Death Metal. Нападателите са открили безразборна стрелба. Единият е бил ликвидиран от полицейски специален отряд, другите двама са се самовзривили. Тук са и най-много от жертвите – поне 89.
– Третата група е пристигнала с лека кола на една от улиците в 11-и район и е започнала да избива наред посетители на заведения.
– Според прокуратурата на Париж загиналите са 129 души, а ранените – над 350, много от които все още в критично състояние.
– Отговорност за атаките пое организацията “Ислямска държава в Ирак и Леванта”.
– Хора от поне 16 държави, освен Франция, са пострадали от атаките. Сред загиналите в едно от заведенията е 37-годишният Себастиан Проази с българско и френско гражданство.
– Използваният експлозив е ТАТР (триацетон трипероксид), известен още като “Майката на Сатаната”. Предпочитан е напоследък от терористи, защото се създава лесно от подръчни материали, трудно се засича от полицейски кучета и с други обичайни методи.
– Разследването досега показва, че атаката е планирана и организирана в Белгия. Трима от терористите са живяли там. Някои са с белгийско, други – с френско гражданство.
– Идентифицирани са трима от терористите, които са се самовзривили по време на атаките. Един от тях е имал двама братя – единият беше арестуван и впоследствие освободен в Белгия, другият се издирва.
– В цяла Франция е обявено извънредно положение, затегнат е граничният контрол, отменени са до четвъртък всички спортни събития и големи събирания на открито.
– Френски изтребители нанесоха въздушни удари по бастиона на “Ислямска държава” в сирийския град Ракка в неделя.
– Засега НАТО не е получило искане за прилагане на чл. 5 от Северноатлантическия договор, който гласи “атаката срещу един е атака срещу всички”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...