сряда, април 24, 2024

Кабинетът се отказа да изтегля Бюджет 2017

Date:

Сподели новината.

Кабинетът се отказа да изтегли бюджет 2017. Информацията излезе от финансовия министър Владислав Горанов.

Както News.bg първи писа още снощи управляващите имаха намерение да изтеглят макрорамката за следващата година, която била най-политическият документ за едно управление.

Щял да продължи да управлява до избирането на ново правителство

По-рано днес пред медии и шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова също заяви, че бюджетът ще бъде изтеглен от законодателния орган.

На обед обаче финансист номер едно Владислав Горанов каза, че в крайна сметка парламентът ще разгледа бюджета за следващата година, който е предложен от правителството, макар и то да е в оставка към този момент.

След неговото заявление и Менда Стоянова потвърди, че кабинетът в оставка няма да остави без бюджет държавата, още повече че в него са заложени важни политики като повече пари за здраве, образование и сигурност.

 

Отчасти ще се изпълнява този за 2016 г.

Управляващите разгледали всички плюсове и минуси на оттегляне на бюджет 2017. Не било редно правителство в оставка да налага приоритети за следващата година. В същото време обаче не е ясно кога ще има ново редовно правителство. Затова и герберите решили да не оставят държавата без бюджет.

В позиция на финансовия министър Горанов, разпратена до медиите, се посочва, че правителството не се отказва от нито една от политиките, които провежда от встъпването си на власт преди две години, и ще продължи да работи по тяхната реализация.

Бюджетът не бива да бъде заложник на безпринципно политическо противопоставяне, според Горанов и затова той няма да бъде изтеглен от Народното събрание: “Няма да допуснем и той да става жертва на популизъм.”

“Оставяме на народните представители да подходят отговорно към дебатите за приемането му и да вземат решение за неговото приемане”, посочват от Министерството на финансите.

Припомняме, по закон при неприет бюджет се изпълнява този от предходната година месец за месец. При неприет нов бюджет по закон приходите се събират по закона за бюджета за миналата година, но и разходите трябва да са не по-големи от размера на разходите за същия период на предходната година.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

ЦИК рапортува на президента: Ще се справим с избори 2 в 1

Президентът Румен Радев проведе среща с представители на ЦИК,...

НС гласува и проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност

Народното събрание включи в дневния си ред и гласуването...

Министри отказват пост в служебния кабинет на Главчев

Министрите в оставка в правителството на акад. Николай Денков...