вторник, май 21, 2024

История на хамбургера

Date:

Сподели новината.

Отричан като храна, приеман от други той е неотменима част от градския колорит и начин на живот

За своето име американският сандвич е задължен на емигрантите от Хамбург. Но за да стане “крал” на америанския fast food, а след това и световен е трябвало да мине време.

27 юли 1900 Луи Лесинг от щата Кънектикът, САЩ, изобретява хамбургера

hamburger

На 27 юли 1900г. амаериканският гастроном Луи Лесинг в родния си град Ню Хейвън продава първия хамбургер. Постая две кръгли кифли поставя бифтек, лист салата и сос. В този си вид хамбургерът става символ на кулинарията на Новия свят.
През 1904 г. на Световното изложение в Сент Луис става известен. Но още 30 години американците продължават да отдават своето предпочитание на хот-дог, печено пиле и италианска пица.
В началото на 1930 г. настъпва звездния час на хамбургера когато Уолтър Андерсън от щата Канзас отваря първата закусвалня от веригата White Castle Hamburger, в менюто на която хамбургеът е в ролата на основното ястие.
За успеха на хамбугера своя принос има веригата кафенета Wimpy Grills, която му дава две основни преимущества станали златни в заведенията за бързо хранене. Започват да продават хамбургерите на много ниски цени, освен това се въвежда поточна линия на проготвянето им, което позволява за обслужването на всеки клиент да отнема по-малко от минута.

Историята на най-успешния бизнес с хамбургери започва когато в 1948 г. град Сан Бернардино се срещата братята Макдоналдс и Рей Крок, изобретател на машина за смесване на млечни коктейли. В резултат се създава McDonald’s, веригата която расте по целия свят благодарение на своето ръководство и системата за фрайчазинг. McDonald’s става барометър за американската и световната икономика, символ на глобализацията. Не е темата дали храната им е здравослона, а това, че са еталон за чистота в заведението (още нещо популярни са картите със заведенията за всеки град популярен с туризма в него, като място където може да се освежиш)

Днес, независимо, че хамбургерите са признати за вредна храна и има много гръмки съдебни дела, свързани със заведенията за бързо хранене, хамбургерите наравнос с дънките и дрехите от деним остават символ на американската култура и най-демократичната храна, която може да бъде бъде поръчаната, както в закусвалнята, така и в скъп ресторант.

И още нещо хамбургер може да се приготви и здравословно, въпрос на желание е – две тънки кръгчета ръжен хлеб, много салата, месо на скара ..

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагична смърт край Кюстендил

Пешеходец е загинал, след като е блъснат на пътя...

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...