четвъртък, март 28, 2024

Изчезнали мебели за 2,5 млн. лв. за жилища на военни

Date:

Сподели новината.

Военноокръжна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерство на отбраната за умишлена безстопанственост, довела до загуба на 2,5 млн. лв., заяви говорителят на Военно-окръжна прокуратура Елин Алексов, предаде БГНЕС.

Производството засяга периода от 2009 до 2013 г. През 2009 г след решение на Министерски съвет за нуждите на армията в София, Благоевград, Пловдив, Карлово и Хасково са били закупени 108 жилища от Министерство на отбраната при тогавашния министър Николай Цонев (кабинетът на Сергей Станишев), който е изпълнил решението на Министерски съвет. Става дума за ведомствени апартаменти, които задоволяват гарнизонните нужди.

Във връзка с обзавеждането на тези жилища те е трябвало да бъдат мебелирани и през май 2009 г. е било сключено рамково споразумение с търговско дружество след възложена обществена поръчка.

Във връзка със споразумението са били сключени 4 договора, 2 от които са били изпълнени. Другите два обаче не са. Фирмата-изпълнител на мебелите е изпълнила договора си и е изпълнила поръчката за мебелите и е подписан приемо-предавателен протокол, с което мебелите стават собственост на Министерство на отбраната. След това започва сага с вземането на готовите мебели.

Парите за мебелите са били платени. Изпълнителните агенции се сменят, получава се предаване на права и задължения. Търговското дружество съхранява мебелите и успява да монтира част от тях в апартаментите, но в крайна сметка мебелировка на стойност 2,5 млн. лв. остава и никой от длъжностните лица не предприема никакви действия до 2013 г. По делото са събрани само данни, които предстои да бъдат проверени.

След 2013 г. има раздвижване на нещата и част от мебелите са били намерени, но голяма част от тях, след като никой не е имал ангажимент да ги съхранява, не се знае къде са.

Досъдебното производство е образувано срещу неустановени длъжностни лица, защото междувременно агенциите са търпели реформации. Не е ясно дали министри не са знаели за този случай.

Сигналът за това е получен от ДАНС през 2016 г. и прокурорът е извършил проверка и сега е образувано досъдебното производство.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...