петък, април 19, 2024

Избухна война в ДПС

Date:

Сподели новината.

Председателят на ДПС Лютви Местан е направил серия от опити за превръщане на партията в кукла на конци на турския президент Реджеп Ердоган, съобщава ПИК, като се позовава на три независими източника. По-рано днес БЛИЦ също информира как Местан се е опитал да подари партията на Ердоган. Двамата се срещнаха тайно за първи път на 12 септември м.г. Тогава Ердоган прие лидера на ДПС в резиденцията Чанкая, но сбирката им бе разконспирирана от местните медии. Подозира се, че тогава е било положено началото на преврата, който Местан опитал да направи на създателя на движението Ахмед Доган,.

Публична тайна е, че Сокола меко казано не изпитва топли чувства към начина на действие на Ердоган. Доказателство за това е, че по времето, в което Доган бе председател на партията, той нито веднъж не се срещна с Ердоган, въпреки няколкото му посещения в София.

Местан, обаче не се поколебал да забие нож в гърба на идеолога на ДПС, за да завладее движението, което да командва еднолично. По тази причина Местан поддържал постоянен контакт не само с Ердоган, но и с негови приближени ислямисти.

Чрез серия от задкулисни действия, Местан опитал да изолира структурите на ДПС в областните градове от Ахмед Доган и да ги настрои срещу него. В пъзела на Местан бил включен и проваления президент Росен Плевнелиев. Лидерът на ДПС на няколко пъти провел разговори с държавния глава, които останали скрити от обществото.

Заговорът на Местан, обаче бил осуетен в последния момент. Първи срещу него възроптали структурите, които отказали да му се подчинят, уповавайки се на каузата на Доган, че ДПС трябва да бъде национална, а не етническа партия.

Самият Доган бил изключително разочарован от коварните действия на дългогодишния си заместник. Сокола изрази недвусмисленото си отношение по време на коледния купон на движението, което пролича от думите му: “Колеги, всеки да прави това, което разбира, а не това, което му е внушено да прави или му е наложено да прави. В това сложно време нещата така може да се объркат, че да си създадем проблеми за години напред. ДПС не може да се създаде отново. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави”.

Доган не могъл да се примири и със задкулисните дейсвия на Местан в международен план, които започнали да тласкат ДПС към партия с протурска насоченост.

“Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая нашия електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам! Всякакви други идеи поставят под съмнение сигурността на живота, политическият смисъл на ДПС. Ако това не го осъзнаваме, значи не сме в час. Едно наше непремерено действие може да породи такива последействия, за които после да се чудим – ама така е било, ама някой не ни е разбрал, не ни е доразбрал и така, нататък…..”, каза по този повод Доган.

В речта му няма нито една празна дума. Доган отново доказа, че за него най-важна е сигурността на България и българските граждани и предупреди, че международната ситуация се усложнява с всеки изминал ден, с което политиците тряба да се съобразяват.

След речта на Доган, Местан се потопи дълбоко. Според анализатори сега той има само един ход – да подаде оставка и да се оттегли от лидерския пост, коментира в заключение ПИК.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ЦИК рапортува на президента: Ще се справим с избори 2 в 1

Президентът Румен Радев проведе среща с представители на ЦИК,...

НС гласува и проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност

Народното събрание включи в дневния си ред и гласуването...

Министри отказват пост в служебния кабинет на Главчев

Министрите в оставка в правителството на акад. Николай Денков...

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...