събота, април 27, 2024

Игор Коротченко: Следващата цел на терористите логично може да е Лондон

Date:

Сподели новината.

Главният редактор на московското списание „Национална отбрана”, Игор Коротченко коментира темата с тежкия терористичен акт на няколко места в Париж.

            – Игорь Юрьевич, как станаха възможни тези терористични актове в една велика страна, с толкова развита система за национална сигурност?
Френските специални служби и полицията се оказаха абсолютно неподготвени. Толкова едновременно проведени успешни атентати са доказателство за старателна подготовка и добра координация между терористите. За да се случи това, на което всички сме свидетели, значи, че сред тях не са били внедрени информатори и агенти под прикритие. Защото е ясно, че в цяла Франция всички силови държавни органи са напълно изненадани и неподготвени за реакция. За да се предотврати един терористичен акт, е нужно навременно внедряване на информатори и агенти под прикритие. Специалните служби трябва да работят превантивно срещу терористите.

            – Защо точно Франция и конкретно Париж?
Париж от много столетия е символ на Европа, на европейската цивилизация. Затова, ударът е срещу цяла Европа и изобщо срещу Запада. Освен това, конкретният избор е паднал върху Франция, защото в навечерието на атентатите френските ВВС нанесоха успешни удари по 5 нефтени находища на ИДИЛ (Ислямска държава) и по предните позиции на терористите. Това не означава, че утре или в други ден няма да бъде ударена друга страна – член на НАТО, участваща в атаките срещу ИДИЛ.

            – Коя е най-вероятната следваща мишена на терористите?
Лично според мене, най-вероятната следваща мишена на терористите може да бъде Лондон. Британските ВВС също участват активно и ефективно във въздушните удари срещу ИДИЛ. Страната вече беше обект на терористични атаки, от страна на ислямистите. И въпреки високия престиж на британските специални служби, на лондонската полиция, те не можаха да направят нищо, за да ги предотвратят. Не съм сигурен, че ще успеят и този път, ако не затегнат максимално полицейския контрол, най-вече сред рисковите контингенти. Терористичният интернационал с всеки изминал ден става все по-силен и може да бъде спрян и унищожен само с обединените усилия на целия цивилизован свят, включително и Руската Федерация. Случилото се доказва нашата правота – ние се намесихме в Сирия навреме и даваме своя принос в каузата на противостоенето на тероризма.

            – Каква е връзката между имигрантската вълна във Франция и цяла Европа от ислямския свят и тези атентати?
Руските специални служби отдавна предупреждават западните партньори, че сред стотиците хиляди имигранти от ислямския свят, в Европа влизат и голямо количество терористи. Веднъж попаднали в Шенгенската зона, те напълно излизат от полицейски и граничен контрол. Затова, случилото се е повече от логично, на фона на съвместните операции срещу ИДИЛ. Изходът е в преодоляването на нашите противоречия със Запада и обща борба с ислямисткия тероризъм.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...