събота, април 20, 2024

Земеделието загуби 300 милиона лева от руското ембарго!

Date:

Сподели новината.

Министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че интересът на България е по-възможно най-бърз начин да се възстановят традиционните отношения и пазари.

Относно загубите от европейските санкции и ограниченията в износа на селскостопанска продукция, министър Танева заяви пред БНР, че те са се отразили лошо върху българското земеделие.

От началото на руското ембарго през август 2014 г. до януари 2016 г. българското земеделие по отделни сектори е загубило близо 300 милиона лева приходи.

Тези приходи са загубени не толкова от директен пазар, който в годишен пазар се оценява около 20 милиона. Загубено е вследствие на намалението на цените на ембарговите стоки за руския пазар, наложени спрямо ЕС.

Интересът на България е по-възможно най-бърз начин да се възстановят традиционни отношения и пазари. България обаче сама извън обхвата на общността няма как да го направи да се случи или да ѝ повлияе.

Контрабандата на тютюн

На въпрос дали промените в закона за тютюна ще намалят контрабандата, Десислава Танева отговори, че контрабандата е във вече преработените тютюни и цигарите.

Приетите в закона изменения, засягат администрирането на производството . Това производство по принцип не е акцизна стока. Промените са крачка напред в администрирането на това производство и Танева се надява, че кампаниите за изкупуване, които ще следват след тези промени, биха били много по-ясни като права и задължения на двете страни.

Създават се публични регистри за всички оператори в производството и закупуването, с идеята да няма сключване на няколко договора.

Европейските субсидии

Разговорите и преговорите за бюджетите относно подпомагането с европейски средства са приключени за периода 2014-2020 г. Това няма как да се договаря отново предвид почти 2-годишния дебат относно договорянето на бюджетите за подпомагане по линия на общата селскостопанска политика за държавите-членки.

Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по повод твърдението, че гръцкото земеделие получава три пъти по високи субсидии, отколкото българското.

Според министър Танева тези субсидии категорично не са три пъти по-високи: „Въпросът е, че по различни мерки и схеми са различни ставките, но като общ бюджет на подпомагане и това към какво вървим, линията по водене на преговорите беше към намаляване на диспропорциите между различното подпомагане в старите и новите страни-членки.

Такава разлика от три пъти просто не съществува. Има официална статистика и информация от ЕС, всеки може да провери какви са договорените бюджети и подпомаганията.“

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Голямо предприятие в Димитровград закъса с парите

Производителят на торове „Неохим“ АД е възобновил от днес,...