петък, април 19, 2024

Защо в Бургас няма инвестиции, а в Димитровград разкриват нови 3500 работни места

Date:

Сподели новината.

В Бургас от години реално няма чужди инвестиции, но в други градове те са вече факт. Въпреки, че морският град е с много силен кредитен рейтинг, вложителите бягат от него. За сметка на това в един Димитровград ще правят завод за 30 милиона лева, което ще открие  открива 3500 нови работни места!

Новият завод е планиран между Димитровград и Хасково, а разговорите за него се водят от 2 години насам.

Производителят на автомобилни кабелни системи търси все още мястото за новата си инвестиция

Първата копка на новия завод ще бъде в края на април или началото на май, а строителството трябва да приключи в началото на следващата година.

По думите на Димов във фабриката ще се произвеждат кабели за автомобилната индустрия, а инвестицията ще бъде направена от японска компания, която вече работи в България.

В страната има само една такава – японската „Язаки България”. Още преди време компанията, която има заводи в Сливен и Ямбол, обяви, че търси място за трети.

Бургас на няколко пъти беше обявен за най-добрия град за живеене, но в него няма инвестиции. Градът реализира огромен ресурс от европейските фондове и чрез държавно финансиране, но реални частни вложители няма. Това поставя въпреси за истинския бизнес-климат в града и може би за нивата на корупция, които на този етап оставата тема-табу. Но, не е логично в Ямбол и Димитровград да се изливат сериозни японски пари, а в Бургас с толкова добра локация и логистични възможности, да няма едно евро от нови инвеститори. Дори и изграденият през 2011 година Логистичен парк се оказа провал. В него на този етап парцели са закупили няколко малки фирми, които строят складове. Реално производство обаче няма. За сравнение. В Пловдив има четири логистични парка, които са разкрили над 10 хиляди работни места. В Бургас обаче реалността е много сурова.  От шшумни проекти като Океанариума, Черноморец- Арина, плувния комплекс в в парк “Изграв”,  Колодрума и ГУМ-а нищо не се случи, а те се превърнаха в истински провал за местното управление.  Това са въпроси, които скоро би трябвало да получат истинските отговори.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Вълна от рокади в енергетиката

С решение Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен...

Банките в България с нова вълна на повишение на таксите

Банките в България отново повишават таксите по своите услуги,...