четвъртък, май 16, 2024

Затвориха училищен бюфет заради “кренвиршки”

Date:

Сподели новината.

Училищен бюфет в Шумен е затворен поради лоша текуща хигиена, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Инспектори от Областната дирекция на агенцията са установили, че не се спазва и Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения.

Проверяващите са се натъкнали на 3 вида закуски с колбас и “Кренвиршка”, които не отговарят на специфичните изисквания към храните в детските заведения. Брашното не е произведено по утвърден стандарт “България”, а колбасите и кренвиршите не са произведени по утвърден стандарт “Стара планина”.

Инспекторите са установили и още 11 вида продукти със съставки, които не отговарят на наредбата. Става въпрос за хлебни изделия, плодови напитки, шоколадови десерти, кроасани и лютеница.

От БАБХ поясняват, че всички храни са в срок на годност, но са спрени от продажба в бюфета. На нарушителя е съставен Акт за установяване на административно нарушение. Ще бъде глобен и 1000 лева.

От агенцията по храните припомнят, че извършват извънредни проверки в хранителните блокове към детски ясли, детски градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети. Инспекторите следят дали се спазва Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните в детските заведения и изтеклия гратисен период за сключените договори преди влизането в сила на последното й изменение.

От БАБХ подчертават, че храните предлагани на децата трябва да са произведени по национален, браншови или утвърден стандарт (БДС за млечните продукти, Утвърден стандарт “Стара планина” за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо, Браншови стандарт за хляб и брашно “България”, Браншови стандарт за лютеницата и Браншови стандарт “Рафинирано слънчогледово масло”).

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари...

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска...