сряда, април 17, 2024

Започва граждански бойкот на скъпото билетче в София

Date:

Сподели новината.

Седмица след като столичните общински съветници одобриха поскъпването на цената на билетчето в София, обществено сдружение обяви в социалните мрежи, че започва кампания с мотото: ‪#‎НеФинансирамКрадци. Кампанията започва от петък.

 

Месечна карта за метро и една линия струва 43 лева

Акцията е за гражданско неподчинение срещу поскъпването на билетите за градски транспорт в София. В отворено писмо до кмета, Общинския съвет и Центъра за градска мобилност, от „Движение Обществен натиск” пишат: „С решението за увеличаване на цената на картата за еднократно пътуване и талоните за многократно пътуване на преференциална цена, Вие поехте политическата отговорност за лишаването на хиляди граждани и гости на столицата от достъпен транспорт”.

 

Депутатите считат, че повишаването на цената на билета не е достатъчно мотивирано, не среща подкрепа и представлява подмяна на вота

„Заявената цена от 1,60 лв. (цената на билетчето от 1 юни ще е 1,60 – б.р.) на пътуване е напълно неизяснена финансово, а справка в регистъра на Евростат показва, че данни за пътуващите с еднократен билет в публичния транспорт НЕ СЕ СЪБИРАТ, тоест, цитираното от г-жа Фандъкова по медиите число „15%” в България и „10%” в Германия най-вероятно не отговарят на истината”, се кава още в писмото.

От движението поясняват, че неподчинението ще се изразява в пътуване с автобуси, тролеи, трамваи и влакове на Центъра за градска мобилност в София, и провеждане на информационна кампания за пътниците в тях.

 

Повечето хора използвали карти

„Тези действия ще се извършват от лица без превозен документ, и те ще отказват да заплащат съответната глоба като акт на ПОЛИТИЧЕСКО несъгласие с ПОЛИТИЧЕСКОТО Ви действие. Акциите ни ще бъдат заснемани и отразявани от нашите медийни партньори”, пишат недоволните граждани.

Участниците в кампанията ще бъдат разпознаваеми по притежаването на информационни материали на кампанията, съдържащи хаштага „#НеФинансирамКрадци”, както и банкноти с номинал от 1,60 лв.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ВАС прекрати делото, заведено от Мая Манолова срещу демонтажа на паметника на Съветската армия

Върховният административен съд обезсили разпореждане на Административен съд София-град,...

Вандали изпотрошиха над 60 спирки в София, а щетите са за над 60 хил. лв.

Все повече спирки в София стават обект на вандалски...

Кола се заби в стълб на метри от автобусна спирка в София (СНИМКИ)

Кола се заби в стълб близо до автобусна спирка...