четвъртък, април 25, 2024

Как едно езеро може да е толкова замърсено, че да избухне в пламъци?

Date:

Сподели новината.

Замърсяването в Индия добива нови, още по-мащабни размери. В „индийската Силициева долина” Бангалор се случва невероятно рядко и много неестествено явление.

В града има езеро, което е толкова токсично, че започва да се пени и дори избухва в пламъци, предаде news.com.au.

Намиращо се в оживения високотехнологичен хъб Бангалор, 36-километровото езеро Беландур е най-голямото и най-замърсеното в града.

Пяната е резултат от отровната вода, която е с високо съдържание на амоняк и фосфат и същевременно много ниско количество на разтворен кислород. От десетилетия необработени химически отпадъци са се изхвърляли в езерото. Отгоре на всичко канализацията от много части на града също се влива във водния обект.

При силен дъжд пяната се разлива върху пътя, причинявайки големи задръствания и разпространявайки непоносима смрад във въздуха.

От време на време заради мазнините, маслата и препаратите, които могат да бъдат намерени в пяната, езерото се запалва.

Само преди седмица пяната се е вдигнала до над един метър височина. При подобни случаи автомобилите и велосипедите, които преминават участъка, биват заливани от замърсената течност.

По-рано тази година експертът Дурга Мадхаб Махапатра от Индийския научен институт заяви, че замърсените въздушни частици от реката причинявали усещане за парене в очите на хората.

Гражданите на града толкова отчаяно искат да спасят езерото, че са създали страница в социалната мрежа Facebook, за да привлекат внимание към проблема.

Софтуерният специалист и активист за защита на околната среда Нагеш Арас заяви за LATimes, че се задава бедствие, ако не се предприемат спешни действия. „Трябва да променим посоката, но това е като да опиташ да обърнеш „Титаник”. Отпред има айсберг, но капитанът дори не го е видял. Такава е и трагедията с пожарите. Опитваме се да обясним, че те са само върхът на айсберга”, посочи той.

Всъщност едва ли е учудващо, че този феномен се случва именно в Индия. През юни столицата Делхи за пореден път бе обявена за най-мръсния град от общо 1600 в света. Според данни от края на миналата година в Индия се намират 13 от 30-те най-замърсени градове в света.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...