петък, април 26, 2024

Залози на червено или черно

Date:

Сподели новината.

Във футбола 16 поредни победи, голова разлика от 65:1 и безпроблемно първо място в класирането са мечтан резултат, при който всички са доволни. Но не и ако авторът на този резултат се нарича ЦСКА, а всичко това се случва във В футболна група. Там никога нищо не е както трябва, а това пък е идеалната среда за реализиране на схеми, които да го подриват допълнително в и без това сложната ситуация.

Въпреки че на терена червените си свършиха работата безупречно, бъдещето на клуба отново е поставено на карта. Защото, освен че на хоризонта все по-ярко започва да се задава проблемът с придобиването на професионален лиценз, изникват външни препятствия. Или както казал Гриша Ганчев, който издържа “армейците” в момента, пред свои познати: “Искат да ми вземат отбора, ама няма да им го дам.”

След като преди четири месеца Васил Божков елегантно се измъкна от опцията да се завърне в ЦСКА, наскоро той отново обяви амбиции да възражда клуба. Както е известно още от преди първия му престой, за него ЦСКА не е емоция, а бизнес възможност. Когато идеите за възвръщане на инвестициите се изчерпаха, а това стана няколко години преди реално да се раздели със собствеността, залиня и интересът му да го развива.

Тогава той беше молен от феновете да спаси клуба, за да го извади от безвремието, и Божков се ангажира неохотно. При появата на Гриша Ганчев на сцената побърза да му пожелае успех. Сега обаче отново излиза на сцената и основният въпрос е защо. “През последните шест месеца катастрофалното състояние на най-титулувания български футболен клуб ескалира до абсолютен хаос, предизвикан от липсата на реални действия за спасяването му. Очакванията на милионите привърженици за възстановяване на любимия им отбор срещат единствено пожелателни и евентуални обещания. Стратегията за възраждане на ЦСКА до момента се изчерпва с хипотетични предложения и законово невъзможни комбинации”, обяви пресцентърът на “Нове холдинг” наскоро.

Хората, които познават Божков и са работили добре с него, знаят, че притесненията на червената общност не могат да го развълнуват лесно. Единственото, което може да го въвлече в подобна история, са пристрастията на сина му Антон. Но е съмнително дали и те си заслужават потенциалните загуби, които не можеха да се избегнат дори в най-добрите години при участие в А група, налични приходи от европейски турнири и телевизионни права.

“ЦСКА – Литекс”

Обявяването на намеренията на Божков за завръщане в ЦСКА съвпаднаха както с добрите резултати на червените, така и с обявените намерения на Гриша Ганчев да слее клуба с “Литекс” и така да продължи към А група. Темата е болезнена за запалянковците заради предстоящите спорове (а вероятно и подигравки) за бъдещата идентичност на ЦСКА спрямо безспорната му успешна футболна история. Тя витае в пространството при коментарите какво ще се случи, ако сегашното дружество “Професионален футболен клуб ЦСКА” АД бъде закрито заради своята свръхзадлъжнялост от над 23 милиона лева.

За да бъде обаче картината по-ясна, със силна подкрепа за проекта на Божков се включиха всички медии от групата на Делян Пеевски, няколко ветерани и бившият председател на фенклуба на червените Димитър Ангелов-Дучето, който преди години водеше похода за изгонването му от “Българска армия”. Притежаваната от Пеевски телевизия Канал 3 дори обяви от свои източници, че Божков и Ивайло Манджуков, по чието време през пролетта ЦСКА загуби лиценза си за А група, ще инвестират по 10 милиона лева на година. Всеки от тях щял да дава по 5 милиона за изплащането на дълговете, развитието на отбора и… естествено на базата в Панчарево. Или както го определи една от агенциите в съзвездието на Пеевски: “Първи светъл лъч за ЦСКА”. Друг от вестниците от групата – “Меридиан мач”, обяви, че Божков имал подкрепата на кредиторите, които били склонни да получат по-малки суми от дължимото. В същото време в тези медии се засилиха атаките към Ганчев, особено след като приближеният до Пеевски адвокат Александър Ангелов стана съсобственик в “Левски”. От поне година Ганчев и депутатът от ДПС са в противоборство за собствеността “Петрол” АД, която беше в съзвездието компании на Цветан Василев преди фалита на КТБ.

От другата страна са привържениците на проекта на Гриша Ганчев, който обяви намерение да развива ЦСКА и издържа клуба от лятото насам.  Една от организациите на фенове – “ЦСКА Акционерите”, обяви категорична подкрепа за настоящия проект на Ганчев и дори започна да събира средства за изплащането на задълженията. Към средата на изминалата седмица събраната сума беше малко над 10 хиляди лева при поставена цел от 20 милиона лева. Нейните членове обаче инициираха призив към Божков да помага, без да “влиза през задния вход”. “В тази връзка искаме да апелираме към вас да се обърнете именно към господин Ганчев. Убедени сме, че той няма да откаже вашата подкрепа като спонсор на отбора. Всички фенове биха приветствали такъв ваш ход”, се казва в декларацията, в която се намеква за намесата на Пеевски: “Всички ние знаем в каква държава живеем и КОЙ командва парада в нея.”

“Акционерите” се обявяват и твърдо против ново дружество, което да започне участието си от А окръжна група. Такава беше първоначалната идея на Божков през лятото. Самият Ганчев е споделял пред свои близки, че се правят опити да се пробие през Манджуков и Юлиян Инджов, които през лятото взеха акциите от Александър Томов, но само констатираха тежкото финансово състояние. Вероятно при единия от двамата планът е успял, ако се съди по лансираното партньорство Божков – Манджуков.

Дори мениджърът на Димитър Бербатов, който започна кариерата си като директор на международния отдел в клуба, заподозря нездрава атака. “Аз искам да кажа нещо друго, едно свое наблюдение от последните месеци. А то е, че ЦСКА е атакуван. И го казвам не само като фен, а и като човек, който е обвързан с футбола. Има някакви опити да се махне звездата, която е символът на успехите на клуба. Правят се опити да се скъса с миналото, но такова нещо няма как да стане. Такива атаки явно са поръчкови…”, каза той в  интервю за “Тема спорт”.

В разкрачено положение

Някъде по средата стои най-голямата фракция от запалянковци –  “Офанзива”, която е против сливането с “Литекс”, но явно осъзнава, че проектът на Васил Божков не е много чист и е с неясни параметри и времеви измерения. Като капак на всичко дойде и пояснението от “Нове холдинг”, че Божков ще се заеме с анализа на реалното състояние чак през януари. Дотогава обаче трябва да е миналото предявяването на искове от кредиторите, а евентуално събрание и приемането на оздравителен план за клуба се очаква през февруари. От досегашните заседания по делото стана ясно, че няма ясно мнозинство по най-ключовите въпроси. Но също така е видимо, че Ганчев не се ангажира с изплащането на старите задължения, които да дадат живот на настоящото дружество.

Големият проблем обаче е, че към 31 март 2016 ЦСКА трябва да е готов с документацията си за лицензиране в професионалния футбол и ако продължава да е в процедура по несъстоятелност, няма как да вземе лиценз за Б група. На този етап изглежда, че всички си дават сметка, че изплащането на дълговете, особено в такива кратки срокове, е невъзможно.

Така пред ЦСКА стои въпросът какво да прави следващата година. Феновете, към които се прилага тактика за разединяване, трябва да избират между обединението с друг клуб с вече наличен лиценз (проект “Ганчев”) или прегръщането на съмнително откъде активирана и алтернативна концепция (проект “Божков”). Но двата варианта вече не изглеждат като избор между по-малкото и по-голямото зло, а като трудно преглъщане на неизбежното (сливане с друг отбор) пред тоталното заличаване на клуба.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...