вторник, април 30, 2024

Забраняват бурките в Бургас

Date:

Сподели новината.

След като Пазарджик и Ст. Загора станаха първите градове у нас, в които е забранено носенето на бурки, Бургас е на път да последва примера им. Докладна записка с такова предложение е внесена от общинския съветник Георги Дракалиев.  Трябва да отбележим, че той е член на ВМРО, но влезе в този ОбС от листата на ГЕРБ. В мотивите си Дракалиев заявява, че чрез носенето на бурки радикалните ислямисти “маркират” територии, които впоследствие са обект на териториални претенции.

С въвеждането на забраната чрез Наредбата за обществения ред се очаква да се ограничи агресивното навлизане на различни религиозни течения, които не са регистрирани по надлежния ред, както и да бъде опазен обществения ред. След правен анализ, съветникът заявява, че промяната в Наредбата отговаря на европейското законодателство.

Предложението е направено по принцип. Въпреки, че се заявява, че ще бъдат нужни финансови средства за въвеждане на забраната, липсва икономически анализ колко ще са тези средства, както и предложение каква точно да бъде налаганата глоба за носене на бурки. Предлага се тя да бъде определена по силата на чл. 31 ал 3 т.1 от Наредбата за обществения ред на Община Бургас, което означава от 500 до 5 х. лв. за физически и до 50 х.лв. за юридически лица. При повторно нарушение може да се наложи и временно лишаване от правото да се упражнява дадена професия или дейност.

В коментар за BurgasNews Дракалиев беше категоричен, че ще направи необходимото докладната да бъде приета. На въпроса ни дали е възможно да се вземе решение глобата да е повече от 500 лв., той отговори: “Защо не? След като носенето на бурки се прави целенасочено, по-добре да спрем този процес в зародиш.”

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Бачийски: Не намерихме формация, готова да се бори срещу порочния модел на ГЕРБ и ДПС! (ВИДЕО)

Председателят на СЕК - Константин Бачийски - обясни защото...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Какво се случва с язовир Камчия, сухата зима го изпразни

Сухата зима тази година повдига въпроса налице ли е нова...

Кметът на Карнобат: Все още не е открит източникът на миризмата от завода

Все още не е открит източникът, който причинява силната...