четвъртък, май 2, 2024

Живот в лишения Можем ли цял живот да спазваме диети и да се залъгваме!?

Date:

Сподели новината.

В днешно време, всеки иска, малко или много, да изглежда добре. За огромно съжаление всички списания, модни агенции, телевизии и т.н. налагат нереални, граничещи с булимията и анорексията стандарти, относно това как трябва да изглеждаме. Нека си признаем – поне веднъж сме поглеждали към лъскавите списания и искрено сме пожелавали, все някога, да се вместим в „перфектните им стандарти “. Истината е много противоречива, от една страна все повече навлиза така нареченият : „здравословен начин на живот“, уроци как да приемаме и обичаме себе си такива, каквито сме, а в същото време някой налага „точни мерки“. Все повече хора страдат от здравословни проблеми, следствие от неправилни и необмислени диети.
Тяло, ум и душа – това са нашите три неделими същности, между които трябва да има нужния баланс и хармония, според древната индийска медицина Аюрведа, която в превод от санскрит означава „знание за живота”. Аюрведа силно се различава от западната медицина. Тя смята физическото тяло за механичен сбор от органи и разглежда здравето в най-широк смисъл – като постигане на хармония. Нейните базови методи – диагностика по дишането и пулса, лечебни диети, очистителни процедури, помагат при различни заболявания, включително и затлъстяването.
Нима ако лишим физическото си тяло от нужните за него белтъчини, витамини, въглехидрати и т.н. то няма да започне да боледува!? Истината е такава, че всяко едно от нашите физическо, ментално, духовно същество, ще боледува и балансът се губи. Затова правейки експерименти със себе си, увреждаме целия си организъм.
Диетите са една мода – едно течение, една заблуда ! Живеейки в постоянни лишения, единственото, което доказваме е, че сме манипулативни и лишени от собствено мнение и самоувереност!
Нима красотата е болест?
Друг голям проблем в наши дни е и наднорменото тегло, в повечето случаи този проблем се появява в следствие на загубен баланс в нашите тела. Има хора, които при емоционален стрес, започват да ядат в промишлени количества или изпадат в другата крайност, губят апетит. Какъв е изводът? Менталното тяло страда, неизменно това се отразява и на физическото тяло…Това се случва при всеки дисбаланс в нашият организъм. Липсата на физическа дейност и новите технологии, бавно, но успешно, подпомагат за качването на излишни, нездравословни килограми.
Нека разгледаме и гледната точка на човек болен от анорексия… Гладът за тях действа като наркотик, те се чувстват силни от това, че могат да издържат без храна, това ги прави по-специални от другите хора, могат да контролират чувството на глад, преборват го, намират отдушник на проблемите си. Небезизвестният цитат : „Няма нищо по вкусно от усещането да си слаб…“, граничи с лудостта. Как би могъл един организъм да съществува без енергия, без вода и храна, да извършва ежедневни дейности…
След всички крайности можем да заключим, че един здрав човек, може да поддържа килограми в който се чувства добре, може да спазва здравословен режим, да набляга на физическите натоварвания и по този начин да постигне така желания баланс на цялото си същество. Има ли смисъл да доказваме пред някой, колко сме слаби, как имаме волята да пазим тежки диети? По скоро единственото, което постигаме е да залъгваме себе си и да си вредим.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Мече броди из горите край Ловеч (ВИДЕО)

Кафяво мече беше засечено в района на Априлци, област...

Kypиoз: Hopвeжĸи гpaд пoиcĸa oт EK paзpeшeниe зa 26-чacoв дeн

Гpaдчe в нaй-ceвepния peгиoн нa Hopвeгия пoиcĸa oт Eвpoпeйcĸaтa...

Плевенчанин стана 135-ят тото милионер в историята

В близо 67-годишната си история Българският спортен тотализатор не...

Ново 20! Може да забранят прибиращите се дръжки във вратите на колите

Дръжките на вратите на Tesla са имитирани от още...