сряда, май 15, 2024

Ето проектите, които ще променят Бургас

Date:

Сподели новината.

86 млн.лева са европейските средства във фонда, а останалите 18 млн. са съфинансиране от собствени приходи

Проекти за над 100 млн.лева ще бъдат изпълнени в Бургас по Оперативна програма „Региони в растеж“, съобщиха днес на съвместна пресконференция зам.-кметовете на Бургас – по строителство и европейски политики Чанка Коралска и Руска Бояджиева.

86 млн.лв. са европейските средства във фонда, а останалите 18 са съфинансиране със собствени приходи.

 

Предвидено е саниране на многофамилни и обществени сгради, изграждане на улици, буферни паркинги, интелигентна система за управлението на трафика в града, развитие на културната инфраструктура и редица други.
Общината е разработила 26 проекта, които ще се изпълняват до 2023 година. 13 от тях са приоритетни, а други 13 – резервни. Не е изключено да се получи допълнителен ресурс след 2019 година.

 

Новият момент при ОП „Региони в растеж“ е, че няма конкурсен принцип. Община Бургас започна подготовката за новия програмен период още преди три години, а в началото на тази година окончателно бе одобрен Интегрирания план за градско развитие и възстановяване, в които са залегнали тези проекти. Т.е. – средствата по тях са спечелени и ще бъдат поетапно отпускани до края на програмния период.

 

В мерките за саниране е заложено пълното обновяне на 6 многофамилни жилищни сгради за 3,6 млн.лева, сградата на Община Бургас – 1,56 млн.лева, сградата на НАП на ул.“Цар Петър“ – 1,5 млн.лева.

8,8 млн.лева са заложени в надграждането на проекта за Интегриран градски транспорт. Това предвижда изграждането на буферни паркинги на входно-изходните артерии и в центъра на града, внедряването на интелигентна система за управление на трафика(умни светофари) и други.

 

В перото за обновяване на градската среда са предвидени 29 млн.лева. Средствата са за ремонт на улици, изграждане на нови паркинги, главно в ж.к.“Меден рудник“ и направата на паркове в жилищните комплекси.

18 млн.лева ще бъдат инвестирани и в развитието на Северната и Южната промишлена зона, същата е и сумата за развитието на културната инфраструктура. Сред най-значимите проекти в тази сфера са изграждането на нова градска библиотека на мястото на бившата Немска болница(7,29 млн.лева) и реконструкция на Дома на НХК – 8 млн.лева.

 

Източник: Флагман.бг

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Арестувани в Бургас за купуване на гласове

В Бургас се провежда акция срещу купуването на гласове...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...