петък, май 3, 2024

Ето как Мая Илиева ликвидира ВИС-2

Date:

Сподели новината.

Докато в интернет вървят призиви за възраждане на някогашната групировка ВИС-2, Мая Илиева направи точно обратното и на практика изгони от нея някогашните най-близки приятели на съпруга й. С нейно разпореждане аут от групировката са Николай Цветин, Ангел Боянов и Чавдар Писарски. Те вече не са част от ВИС-2, фирмата – приемник на ВИС-1. В края на 2013 година всеки един от тримата подписва декларация, че няма нищо против дружеството да бъде преобразувано в еднолично, без да се налага неговата ликвидация. В същата декларация те вписват, че са собственици съответно на дялове от по 1,5% за Николай Цветин, 0,5% за Ангел Боянов и 1% за Чавдар Писарски.

42

Няколко месеца по-късно те декларират, че желаят да продадат акциите си. От изчисляваното някога на милиони състояние обаче не е останало нищо. Поне на документи те взимат от 1500 до 500 лева за дяловите си участия. С подписването на договора Мая Илиева на практика остава пълноправен собственик на фирмата с общ уставен капитал 100 хиляди лева.

Справка в търговските регистри показва, че към момента вдовицата на Георги Илиев няма нищо общо с някогашните му съратници в нито една от фирмите, на които застава начело след смъртта му. Вместо това

 

“старите герои” са сменени с хора, на които очевидно тя има доверие.

 

В бизнеса Мая Илиева се обгражда с представителки на нежния пол. Една от тях е рускинята Лариса Ивановна Матковна. Тя ръководи значителна част от финансите на вдовицата, през нея минават и повечето от инвестиционните й идеи. Друга бизнес дама, на която Мая Илиева има доверие, е Росица Воденичарова. Тя е начело на т.нар. туристически бизнес и е управител на “Съни Сенд”, която стопанисва “морските финанси”.

Третата дама, с която Мая Илиева предпочита да работи, е още от времето на Георги Илиев. Това е Мариана Джуканова. Тя е начело на “Оазис – Мусо” – фирмата, която държи верига супермаркети и е начело на няколко строителни проекта. С “Оазис – Мусо” е свързано друго дружество – “Форум” АД. В него пък управител е друг финансист – Орлин Маринов, който застана за кратко начело на “ВАИ холдинг” след смъртта на Георги Илиев. Според добре запознати с делата й твърдят, че в момента именно Орлин Маринов е този, който придвижва проектите на Мая Илиева, когато те касаят разрешителни или изискват по-близки контакти със Столична община.

42-10-01-N.Tsvetin

Дори и бегла проверка на финансовото състояние на Мая Илиева показва, че за 9-те години от смъртта на съпруга си тя успява да превърти цялото му състояние и да прехвърли всичко на името си. Към момента Черната вдовица се води едноличен собственик на шест дружества. Всичко това обаче е само според официалната информация. Още след смъртта на Георги Илиев се заговори, че с разстрела на последния от ВИС започват и финансовите претенции към Мая Илиева. Макар и самият Жоро Илиев да е предполагал, че може да бъде убит, негови приятели твърдят, че

 

далеч не е бил далновиден и не е уредил докрай наследството си.

 

Макар и да се водили на негово име, много от имотите всъщност са били собственост на други хора. Доста от банковите активи в чужбина също така са се оказали с недоказуема собственост. Други негови съдружници са предявили претенции към вдовицата с мотива, че са заели пари на Георги Илиев, който към края си предпочита да влага по-голямата част от финансите си в строежи и други бизнес проекти. Слуховете за това, че

 

Мая Илиева е била притискана,

 

включително и от най-близките му приятели, вървят и до днес. Легендата от ъндърграунда дори гласи, че този, който се намесва и поставя ръка над вдовицата, е Никос Христофорос Аманатидис – Таки. Именно той си спомня за някогашния си благодетел и издава вето Мая Илиева да не бъде закачана.

Сегашният разрив между вдовицата и някогашните най-верни приятели на съпруга й не е никак случаен. Според тях по този начин тя остава финансово независима при евентуални бъдещи инвестиции или сделки. “Тя просто изплати дълговете си и вече няма защо да поддържа бизнес отношения с тези хора. Всеки пое по своя път, а и ВИС за всички отдавна е минало”, твърди източник от някогашната групировка ВИС.

 

Наследниците на Георги Илиев

 

Николай Цветин, Чавдар Писарски и Ангел Боянов са едни от първите хора, които поставят началото на групировката ВИС. През годините и тримата успяват да излъскат имиджа си и се превръщат в кротки и добре облечени бизнесмени. И тримата са добре уредени и имат успешен бизнес.

Чавдар Писарски, който в миналото е сочен като финансовия гений на групировката ВИС, в момента се занимава с недвижими имоти. Самият той всъщност е една от най-знаковите фигури във ВИС-2 още със самото й създаване. Неслучайно става и председател на съвета на директорите в групировката. В началото братята Илиеви поверяват на Чавдар Писарски музикалния бизнес, постепенно той започва да отговаря за инвестирането на парите и легализирането на останалата част от бизнеса.

Близки до ВИС от онези години твърдят, че именно негова е била идеята за вливане на силовите структури в легалния сектор. Писарски е и идеологът на “застраховането”. До времето, когато осъзнава, че ако иска да остане жив, трябва да се отдръпне. Постепенно след смъртта на Васил Илиев мястото му е заето от други, по-млади икономисти, наложени от Георги Илиев. Започва и смяна на лайфстайла.

След смъртта на Васил Илиев Писарски започва бизнес с Галина Лукановска – вдовицата на Иво Карамански, но той просъществува едва няколко години. От миналата година Чавдар Писарски се включва в редиците на бизнесмените, които се занимават с производство и продажба на т.нар. зелена енергия. Паралелно с това някогашният зет на БКП номенклатурчика Венелин Коцев развива успешен бизнес и с консултиране и проектиране на сгради и съоръжения.

Не по-малко успешен с годините е и бизнесът на Антон Боянов.

 

Той прохожда с братята

 

още от времето на подвизите им в Кюстендил. За разлика от Писарски, той не обича кротките компании и още от самото начало е сред буйните момчета на ВИС. С течение на годините обаче уляга и той. Днес Боянов е по-известен като търговец на кафе и строителен бос, отколкото като висаджия. Той е сред единствените вносители на известна марка. Инвестира парите си и в сферата на туризма. Участва в управлението на 14 дружества, показва справка в ДАКСИ. Сред грандиозните му проекти е инвестирането в луксозен SPA комплекс в „Меката на ВИС“ – Кюстендил. През „Пауталия турс“ АД изгражда хотелски и SPA комплекс.

Също като Чавдар Писарски, днес Антон Боянов се занимава със строителен бизнес, а също така проектиране и изграждане на по-големи комплекси. Независимо че не е от Кюстендил, името на Антон е добре познато там и към момента той се смята за един от местните благодетели. Самият Боянов остава докрай предан на идеята за някогашната групировка ВИС и почти никога не отсъства от възпоминанията в памет на Васил Илиев.

Безспорно от тримата името на Николай Цветин най-много е споменавано като наследник на ВИС. Още след убийството на Георги Илиев той е сочен като човека, който ще седне на стола му. Това обаче така и не се случва. Цветин предпочита да се отдръпне и да демонстрира единствено лоялност към вдовицата Мая Илиева, но не и намерения да я измести от позициите й. Нещо повече – в този период през 2005 г. Цветин дава за първи и последен път няколко интервюта, в които държи да подчертае, че няма никакви намерения да се обвързва трайно с групировката, на която някога се е клел да бъде предан до гроб. Сякаш се страхува, че мястото, на което трябва да седне, е прекалено проветриво. Смъртоносно проветриво.

Макар и наглед да продължава да е свързан с Мая Илиева, постепенно Николай Цветин се отдръпва от нея. Поне на документи. В началото декларира, че ще поеме туристическия бизнес. Впоследствие изоставя и него. До края на тази година, когато с един-единствен подпис слага край на каквото и да е участие в делата на някогашната групировка ВИС.

Независимо от това Николай Цветин и съпругата му Габриела си остават семейни приятели на Мая Илиева. Една от фирмите им – “Селф соф”, дори е регистрирана на същия адрес, където се намира и козметичният салон на вдовицата.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...