неделя, май 5, 2024

Ердоган призова света за общ фронт срещу терора след атентата в Истанбул

Date:

Сподели новината.

Терористичната атака на летището в Истанбул, която бе насочена към невинни хора, още веднъж показва тъмното лице на терористичните организации. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Ердоган остро осъди атаката на летище „Ататюрк”, при която загинаха 36 души, а други близо 150 бяха ранени.

Припомняме, че експлозиите отекнаха снощи в терминала за международни полети. Атентаторите самоубийци са били трима и са се самовзиривили. Те пристигнали на аеропорта с такси. Те са открили огън с калашници и са детонирали бомбите си.

Аеропортът, който е един от най-охраняваните, бе затворен за няколко часа, но вече е възстановил дейността си.

Турските власти предполагат, че атентатът е дело на терористичната групировка „Ислямска държава”, тъй като носи техния почерк.

36 загинали и стотици ранени при троен самоубийствен атентат на летище “Ататюрк”
Обновена

36 загинали и стотици ранени при троен самоубийствен атентат на летище “Ататюрк”

Експлозии, последвани от стрелба. Вероятно дело на “Ислямска държава”

„Очакваме една решителна позиция срещу терористичните организации, която трябва да бъде приета от света и особено от западните държави с техните парламенти, медии и неправителствени организации”, заявява Ердоган.

Той подчертава, че Турция ще продължи борбата си срещу терористичните организации. „Турция ще продължи борбата си срещу всички терористични организации на всяка цена до края на тероризма”, закани се Ердоган.

Той подчерта също, че Турция има достатъчно сила, мъдрост и потенциал да бори тероризма и предупреди за последствията, ако всички държави не успеят да се в присъединят към световни усилия за побеждаването му. „Всички лоши терористични сценарии, действия – дори се страхуваме да си помислим, ще станат действително един по един, ако всички държави не водят съвместна борба срещу терористичните организации”, изтъква Реджеп Ердоган.

Турският президент изразява своите съболезнования към семействата на жертвите и пожела скорошно възстановяване на пострадалите.

Пострадалите са транспортирани към няколко болници, където им е оказана помощ след атаката.

Правосъдният министър Бекир Боздаг заяви, че нападател е открил огън с калашник на международния терминал преди да детонира бомбата си.

Губернаторът на Истанбул Васип Шахин заяви, че правоприлагащите органи правят оценка на участието на тримата атентатори самоубийци.

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари...

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска...