понеделник, май 20, 2024

Евтиният петрол струва $500 милиарда пропуснати приходи за Близкия изток

Date:

Сподели новината.

Международният валутен фонд прогнозира, че силно зависимите от петрола икономики в Близкия изток са пропуснали приходите от петрол за 390 млрд. долара през миналата година и са изправени пред загуби в техните приходи в размер до 150 млрд. долара през настоящата година в резултат на ниските цени на “черното злато”, предаде БНР.

Спадът в приходите, произтичащ от петролния износ, е пряк резултат от предизвикателното сриване на цените на суровината от около 115 долара за барел в средата на 2014 година до под 30 долара в началото на настоящата година, след което последва известна стабилизация над ниво от 40 долара за барел, съобщи МВФ.

Загубата на потенциални приходи постави под огромен натиск икономиките на големи износителки на петрол като Саудитска Арабия и Кувейт, които отчетоха масивни бюджетни дефицити през изминалата година. Според предишна прогноза на МВФ, намаляването на цените на ценната суровина ще заличи около 360 млрд. долара от петролните постъпления в страните от Близкия Изток.

За преодоляване на тези зейнали големи бюджетни дефицити, страните от Персийския залив въведоха серия от мерки, вариращи от орязване на енергийните субсидии до повишаване на данъците. Някои страни като Саудитска Арабия пък стопиха техните валутни резерви и дори започнаха да вземат международни кредити, за да облекчат силния фискален натиск.

Настоящата 2016-а е втората от няколко години на корекционен процес за достигане на балансирани бюджети, заяви Масуд Ахмед, директор на МВФ за Близкия изток и на отдел на Фонда за Централна Азия. Вероятно ще са необходими действия в рамките на четири до пет години както в областта на разходите, така и на приходите, преди достигането на достатъчно благоприятно фискално положение за много от страните, допълни той.

Според МВФ икономическият растеж на износителките на петрол в региона ще се увеличи до 3% през 2016-а година от 2% през през миналата година, но това ще се дължи главно на подобрените перспективи за Ирак, който увеличава своето производство на петрол, както и на Иран, който се опитва да се възползва от постепенното вдигане на санкции.

Междувременно цените на петрола бележат понижение в началото на днешната търговия, тъй като инвеститори и търговци предпочитат да реализират печалби след силното поскъпване през миналата седмица в резултат на сигналите, че свръхнасищането на глобалния петролен пазар ще започне да отслабва през следващите месеци.

Фючърсите с доставка през юни на американския лек суров петрол се понижават с 1,67% към 43,00 долара за барел, а на петрола сорт брент – с 1,51% към 44,43 долара за барел. През предходната седмица те поскъпнаха с около 5% до най-високи нива за годината въпреки липсата на споразумение между Русия и страните от ОПЕК относно замразяване на техните добивни нива, тъй като инвеститорите на петролните пазари се надяват, че спадащото производство в страните, които не са членки на картела, ще помогне за ограничаване на настоящия траен излишък на пазарите на ценната суровина.

В петък компанията за петролни услуги Baker Hughes отчете спад с осем боря на разработваните петролни сондажи от американските енергийни компании до общо 343, като това представлява намаляване на функциониращите петролни сондажи за 12-седмица от началото на годината и тяхното понижение с цели 51,2% на годишна база.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагична смърт край Кюстендил

Пешеходец е загинал, след като е блъснат на пътя...

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...