неделя, април 28, 2024

Европейският съд посегна на най-свидното на християните

Date:

Сподели новината.

Кръщаването на бебета беше забранено от Европейския съд по правата на човека, пише ilgiomale.it. Според решението на съда, от март 2016г. кръщаването на децата ще бъде в разрез с европейските закони и ще се приема за престъпление. Ето какви са мотивите за скандалното решение:”Кръщението на деца нарушава член 16 от Европейската конвенция във връзка с член 22: кърмачетата, в действителност, все още не са в състояние да разбират и да упражняват свободната си воля, и всъщност са в позиция да приемат дадена вяра, без да са наясно с това. Кръщението е акт, който трябва да бъде избран съзнателно и не може да бъде наложено отгоре от религиозна организация (в случая християнството), особено в момент като този, когато Европа се е озовала в същински възел от раси, култури и религии. Практиката на това тайнство е в противоречие с най-добрите интереси на детето, в съответствие с чл. 3 от Конвенцията за правата на детето, ратифицирана на 25-ти май 1992. Това право гарантира личната свобода.

Думите на Съда по правата на човека са много ясни и вече предизвикаха разгорещени спорове. Репортерът на “Таймс” Андрю МакФарел говори за мъдър избор: “Съдиите в Страсбург винаги са играли ключова роля за свободна, демократична и светска Европа. Днес е голям ден. Кръщелният обред вече няма да се налага на същества в несъзнание. Така всеки в зряла възраст може да се самоопредели и да избере религията или вярата, която харесва най-много”.

Има аргументи и в обратната посока. Радиоводещият Майкъл Уол говори за края на Запада: “Вече посягат и на християнството. Силното лоби в Европа, което не взема под внимание особеностите на нациите трябва да бъде спряно решително, преди да е станало твърде късно”. Все още няма изявление от Ватикана, но в неделя се очаква пресконференция, на която ще бъде коментирана мярката.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отрече, че управляващите са забранили кръщаването на новородени и че това “нарушава тяхната свобода”.

Според историите циркулиращи в италианската преса и докладвани тук, италианка спечелила дело в Европейския съд по правата на човека синът ѝ да не бъде кръстен. Историята е публикувана в многобройни италиански новинарски сайтове, но ЕКПЧ заяви, че тя е недействителна.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари...

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска...