събота, април 20, 2024

Дясната ръка на Блатер стана шеф на ФИФА

Date:

Сподели новината.

Джани Инфантино е новият президент на ФИФА.

Той спечели изборите за наследник на Сеп Блатер на втори тур. Досегашният генерален секретар на УЕФА получи 115 гласа.

За да бъде избран новият президент беше необходимо обикновено мнозинство при гласуването на втория тур, или 104 от имащите право на глас 207 федерации.

Неговият основен противник шейх Салман бин Ебрахим ал Халифа получи 88 гласа. На втория тур принц Али получи едва четири, а Жером Шампан нито един. Петият кандидат Токио Сексвале се оттегли още преди началото на гласуването.

На първия тур Инфантино водеше срещу шейх Салман с 88:85 гласа, а бяха необходими 138 за успех.

“Скъпи приятели. Казах ви, че преминах през пътешествие, изключително пътешествие. Срещнах се с много хора, които обичат футбола. Трябва да се гордеете. Всеки трябва да се гордее. Искам да благодаря на всички кандидати за спортната надпревара. Тази надпревара беше символ на демокрацията във ФИФА. Аз ще бъда президент на всички 209 национални федерации”, бяха първите думи на Инфантино.
 

“Ще искам да изградя една нова ера, в която ФИФА ще бъде в центъра на вниманието. Футболът премина през тъжни моменти, моменти на криза. Но тези времена вече приключват. Трябва да изградим едно добро управление и да възстановим доверието на целия свят във ФИФА”, добави швейцарецът.

Инфантино беше подкрепен явно от Европа, включително и България, и Южна Америка. Беше издигнат за кандидат от УЕФА като резерва в случай, че Мишел Платини не бъде допуснат до изборите.

Той е вторият пореден швейцарец начело на световния футбол. 45-годишният адвокат е родом от Бриг в кантона Вале, на по-малко от 10 км от родния град на Блатер Висп.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...