неделя, май 5, 2024

Държавата ще изхарчи 37 милиарда лева през 2017 година

Date:

Сподели новината.

Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2017 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г., която представлява мотивите към законопроекта. Той е в общ размер на близо 37 милиарда лева. По този начин това ще са държавните разходи за следващата година. Това означава, че правителството остава субектът с най-големи възможности за въздействие върху икономиката.

Отбрана и сигурност са дейностите, за които финансирането ще се увеличи най-много с бюджет 2017. Близо 820 милиона лева, или почти един процент от брутния вътрешен продукт ще се раздели между вътрешното и военното министерства, като и за инвестиции в нови изтребители, бойни кораби и защита на границата. Преразпределението на държавата ще достигне 39,8% разходи спрямо брутния вътрешен продукт, при 37,8 на сто за тази година. Бюджетният дефицит ще е 1,3 милиарда лева, което е 1,4% спрямо брутния вътрешен продукт.

Правителството се отказва да тегли външни заеми, в размер на почти 6 милиарда лева, за които получи позволение още през миналата година (така наречения 16 милиарден заем). През 2017 година управляващите възнамеряват да изтеглят максимум 1.2 милиарда лева и то предимно през държавни ценни книжа, което е традиционна практика, с която се демонстрира стабилност на лихвените равнища и се покрива бюджетния дефицит.

Очакванията за реалния растеж на БВП са той да се запази на относително стабилни нива през прогнозния период, като през 2017 г. слабо ще се забави до 2,5%, а за периода 2018-2019 г. се очаква постепенното му ускоряване до 2,7 на сто. Вътрешното търсене ще бъде водещо за растежа както по линия на потреблението, така и на инвестициите.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...