събота, април 20, 2024

Дупката в енергетиката е вече 5 милиарда лева

Date:

Сподели новината.

Преди броени дни енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че дефицитите в енергетиката са около 3,7 милиарда лева….

Преди броени дни енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че дефицитите в енергетиката са около 3,7 милиарда лева. Тя обаче визира натрупванията в НЕК и БЕХ. Става въпрос за задължения към производителети на ел.енергия в размер на 1,4 милиарда лева и неразплатени пари за 2,3 милиарда лева по проектите АЕЦ Белене и Цанков камък. Тези проекти се оскъпиха безумно през годините, но сега държвания холдинг реално няма пари, за да плати за тях. И докато Цанко камък все пак проработи, то АЕЦ Белене си остава една яма за пари.

Реално дефицитите в системата обаче са много по-големи. Според енергийни експерти те вече надхърлят 5 милиарда лева. Министър Петкова не е визирала вътрешнофирмената задлъжнялост в сектора, нито пък натрупаните необслужвани дългове към банки и други финансови институции. Само към Булгаргаз дружествата в сектора дължат над 400 милиона лева. Други 600 милиона лева са банкови кердити. Най-сериозно е положението на фирмите около кръга Ковачки, които са потънали в задължения към банки за над 400 милиона лева. Тук са включени няколко Топлофикации, ТЕЦ-ове, мини, рудници, както и предприятието “Брикел”. Десетки други фирми от енергетиката също са големи длъжници, а в последните години много нарастнаха неразплатените вътрешни дългове в сектора. Общата дупка е за над 5 милиарда лева. Това напрактика означава, че енергетиката е в много тежък колапс, а фалитът е много близо. На фона на тези тревожни порцеси кредидът, който БЕК иска да вземе в размер на 650 милиона евро ще натежи още на системата. С 450 милиона от нега държавата ще се разплати с американските центтали, а останалите пари ще послужат, за да се осигури ликвидност в дружествата. Холдингът вече има един кредит от 250 милиона евро, който беше взет преди три години, но сега финансовите задължения ще нарастнат многократно. Още повече, че за този заем няма да има държавни гаранции. Нещо, което ще влоши лихвените условия и ще натежи още върху много отслабената родна енергетика.

 

Найден Петров

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Извънредна заповед, която касае всички ученици!

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде...

Към Странджа идва потоп

В събота слънцето, облаците и дъждът ще танцуват заедно....

България и Румъния с грандиозен проект край Русе

Двете речни администрации на България и Румъния изграждат съвместна система за...

Неописуема трагедия в Кюстендил

Първи смъртни случаи на коклюш са регистрирани у нас...