петък, март 29, 2024

Доцент Христо Константинов: Вече сме спечелили 3/4 от делата за морската база на НСА

Date:

Сподели новината.

Христо Константинов е управител на морската база на НСА край Несебър. …

Той е и човекът, който води войната за запазване на базата от реституционни искове и опити за филшификации на кадастъра и имотните регистри. Константивов е бил още и:

– комендант и член на ръководството на българската делегация на Олимпийските игри в Сеул,1988;
– ръководител на българската делегация на зимните олимпийски игри в Албертвил-1992 г.’
– зам.-ръководител на българската делегация на Олимпийските игри в Барцелона.

През 1990 г. е избран за зам.-председател на ЦС на БСФС – “Елитен спорт”. От 1995 до 1997 г. е президент на Българската федерация по кану-каяк. През 2001 до ІІ 2002г. е зам. Председател и и д. Председател на ДАМС. Избран е за зав.катедра “Водни спортове” през 2003 г. С него разговаряме за последните събития около базата на НСА.

– Г-н Констатинов, как се развиват събитията около базата на НСА. Как вървят и делата в съда, които се водят вече повече от десетилетие?
– Бих казал, че се водят вече 16 година. Защото първите ни проблеми започнаха още през 1999 година, но както и да е. Мога да кажа, че това ни коства много усилия, нерви, а и пари на академията. Вече сме спечелили 3/4 от делата, които се водят като бройка. Днес в Бургас дори имаме две дела, следващата седмица в Несебър още едно. Борим се в зависимост от самите дела, ищци, случаи, на различни инстанции. Трудно е много да се работи в такава обстанковка, но в крайна сметка бавно успяваме да докажем, че истината е на наша страна.
– За каква площ става въпрос и какъв е статутът на земята, върху която се водят занятията на НСА?
– Става въпрос за 135 декара. Земята е дадена на аказемията от държавата през 1971 година. Там са се водели и продължават да се водят занятия на студентите всяка една година. Става дума за ветроходство, плуване, водни ски, уинсърф, гребане. Базата е перфектно като материално част. След като тръгнаха делата, имахме и много големи проблеми. Буквално късаха от територията ни. В Несебър се гласуваха ПУП-ове без никакво основани Влизаха багери, машини, на няколко пъти се разминахме с тежки инциденти. Границите на базата бяха буквално разкостени. Събаряха стени, разбиха ни гребните силози и какво ли още не. Пред шест години правителството обяви базата за обект от национално значение. Това означава, че спрямо него не може да има никакви претенции, а тези, които имат реституционни искове би следвало да получат компенсации. Това обаче не може да бъде проблем на академията. Въпреки това делата продължават и ние почти всеки месец сме на барикадата. Истината е, че преди правителството да обяви базата за национален обект около 30 декара бяха държавна собственост, а останото съставляваше микс от парцели с различен статут. Заради това и имахме сериозни проблеми и бяхме стигнали до състояние на война. Сега нещата са малко по-разлчини, но все още нерешени.
– Как стоят нещата с бившия апелативен съдия Атанас Вълков?
– Спечелихме всички дела срещу него. Той реално претендираше за 12 декара земя на територията на базата, и то на един жт най-добрите терени. Показа някакви нотариални актове, документи. Страшна работа. В съда обаче ние оборихме всичко. Оказа се, че става въпрос за схема с фалшификации, която той умело е разработвал. В играта беше вкарал и родната си майка. Но, аз не искам да ставам морален съдник. За нас е важно, че защитихме интересите на академията, а Вълков трябваше да плати и съдебните разноски. Тя баха за около 8 хиляди лева. Вече стана ясно, че той има и много други прегрешения, но това е обект на интерес и разследване от съответните органи. Жалко е, че представители на такива институции влизат в престъпни схеми, но за съжаление това е реалността.
– Имали ли сте натиск от силови групировки, заплахи….?
– Ами не. Тук нещата придобиха много голяма публичност и нямаше как да стане. А, и едва ли бих се огънал. Нямало е намеса от страна на т.нар. сенчести структури, колкото и странно да изглежда. Но пак ви казах, че те действат по друг начин. По-скоро биха притиснали някой кмет или общински съветници да гласуват ПУП или имотна сделка на тъмно, отколкото да влизат в окото на бурята, както се получи с базата ни на НСА.
– Преди време спечелихте дело, при което жители в готова кооперация трябваше да напускат сградата.
– Точно така. Става въпрос за комплекс “Спектър”, който по документи се намира на територията на базата. Въпреки това тази земя беше застроена чрез гласуване на ПУП-ове в местния парламент на Несебър и изфабрикуване на странни нотариални актове. Ние спечелихме делото, при което много семейства, основно руснаци,но и българи трябваше да останат без жилища. Става въпрос за хора, които нямат вина и са си платили честно, за да си закупят имоти в комлекса. Сега и по този казус има обжалване, водят се дела. Ние не искаме никой да гоним, но искаме и законът да се спазва. А, той в случая е на наша страна. Това, че някой не иска да го спазва, е за негова сметка. Алчността в случая е много голяма, защото става въпрос за терен с отлична локация, на брега на морето, в близост до Несебър, с хубав малък плаж…..Тук е момента чрез вашия вестник да предупредя и за нещо друго. На територията на базата има още два комплекса, които продават апартаменти, но които са построени незаконно. Нака хората, които купуват жилища, преди това да се поинтерисуват дали са редовни и дали няма да си хвърлят парите на вятъра. Предупреждавам ги, за да не се случи като с комплекс “Спектър”. В района има много шарлатани, които са готови на всичко, за да вземат парите на хората. Нека да внимават.
– Планирате ли ремонти и реновиране на базата, ако всички проблеми бъдат решщени във ваша полза?
– Имаме планове, но те са свързани най-вече с подобряване на спортната и материална база. Ние извършваме ежегодна учебна дейност от средата на май до края на септемри. Има нужда от закупуване на по-нови лодки, ветроходни яхти, малко повече уреди. Може би и ремонт на хотелската част. Тази база е направена с перфектна функционалност, но и тя има нужда от освежаване. Тук не става въпрос обаче за някакви капиталови големи ремонти или застрояване с нови сгради. Нищо подобно. Просто подобряване на условията за учебния процес. Исакм да кажа и, че при нас достъпа на граждани до базата е напълно свободен. Всеки може да премине и да се разходи до морския бляг. Нещо, което го няма почти никъде по Черноморието. Гражданите могат да ползват и нашите спортни площадки. Разбира се, имаме бариера, имаме и охрана, но достъпът е свободен за граждани. Базата има прекрасни алеи, растителни видове, където ги няма дори и в Ботаническата градина в Балчик. Тук е вложен трудът на две поколения студенти и служители и това място е направено с много любов и желание.
– Имате и столова?
– Разбира се. Това е придобивка на студентите, които срещу символично заплащане получават качествена храна. Това е необходимо за да могат да се въстановяват от тежкия учебен процес и ежедневните натоварвания. Разбира се, студентите не са задължени непременно да се хранят в столовата. Който желае. Но занятията са много сурови, като има и преплувания от по няколкостотин метра. Заради това храната е съобразена с потребностите на спортистите от витамими, соли и калории.
– Как стои въпросът с плажа до базата?
– Ние бяхме наематели през последните пет години. Сега отново спечелихме търг за следващите пет години. В това отношение проблеми няма……

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари...

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска...