събота, май 4, 2024

Докато има ракия, България е непобедима

Date:

Сподели новината.

Докато има ракия, България е непобедима. Фразата беше изречена от директорът на НИМ проф.Божидар Димитров при едно сензационно откритие през лятото. Тогава в крепостта Лютица беше намерен фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия.  Последните нещастни случаи в Якоруда показаха  обаче, че ракията може да прави не само чудеса, но и да убива-понякога бързо и безпощадно. Затова все по-често си задаваме въпроса-какво пием и дали надигната чашка с „огнената вода” няма да е последното нещо, което ще направим в живота си.
Отколешна е любовта на българина към напитката, която дестилира и се произвежда от грозде. Доказват го и находките на Божидар Димитров. Първият съд за дестилиране на ракия е бе открит през 2011 г при разкопки в Дръстър (днешна Силистра) и датира от 10-ти век.
Неслучайно една от националните ни гордости – ракията си има и „химн”- „В казан си се пекла, по тръбичка текла, ракийчице, светая мъченичице-Алелуя! За добро или лошо през последните месеци в държавата се водят люти битки за домашната „огнена вода”. Драмата започна когато депутатите от бюджетната комисия приеха че, собствениците на казани за ракия ще могат да работят само 6 месеца в годината от 1 юли до 31 декември.  Предложението беше на депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров и беше подкрепено от народните представители от ГЕРБ. Според вносителите така ще се намалят загубите от приходи от акцизи от незаконна дестилация на алкохол. Освен това ще се ограничи използването на суровини с неясен произход, които може и да са опасни за здравето.
Депутатите в бюджетната комисия приеха и още промени, които ще засегнат собствениците на казани за ракия.
Например за малки обекти за дестилация на алкохол вече ще се считат казани с обем на съдовете  до 500 литра, а не до 1000, както е в момента. Това на практика означава, че по-малко ракиджии ще могат да начисляват намалена акцизна ставка при производството.
В момента налогът е 550 лв. на хектолитър чист алкохол за малките обекти за дестилация, а за останалите производители е 1000 лева.
За собствениците на казани с обем на съдовете над 500 л ще се появи и друго задължение. Те вече няма просто да се регистрират в Агенция “Митници“, а ще трябва да се лицензират като данъчни складове.
Приетите промени предизвикаха бунт и изкараха ракиджиите на протест.
„От 30 години имам казан за ракия. Сега искат да убият традицията. За един мъж е истински празник да заколи прасето и да свари ракия. Никой няма право да му отнема това”, казва Тончо Вълков от Карнобат. Мъжът от 30 години е казанджия. При мен мъжете идват да се веселят, да сварят домашната огнена вода , да се изфукат с продукцията си. Сега някаква си жена, която сигурно никога не е стъпвала в казан,  ще ни казва какво да правим, ядосва се Тончо. Всяка година си плащам, отчитам се, какво искат от нас, жалват се протестиращите.
А според Марин Станков от Ветрен целта е винпромите да си продават ракията, пълна със спирт, а тях да ги унищожат. Това е отколешна традиция, никой не може да спре хората да си варят ракия, каза още Марин. А неговият колега по казан от Банево отсича: ”Кой българин сяда на маса без ракия. Абе бат Бойко каза, че не трябва да се пие и яде сланина, ама аз на него да кажа, хората се разболяват не от ракията и сланинката, а от безработицата, най-новата болест е безработицата”.
Ако затрият казаните, всеки българин ще си направят вкъщи. Домашната ракия е по-качествена от купешката, категорични са собствениците на казаните за огнената вода. Ние сме 2500 законни казана в Република България. Имало 5000 незаконни казана, намерете ги и ги накарайте и те да си плащат. Този закон ще доведе до бум в сивата икономика”.
И сигурно са прави.Доказват го и последният случай с ракия-менте, която уби 6-ма в Якоруда. Проблемът не е в домашната ракия, а в това, че нелегални цехове бълват огромни количества нещо, наречено от тях ракия, което в действителност убива. Но потърпевши от рестрикциите се оказват казаните за ракия, лицензираните в Бургаска област са 178, а нелегалните няколко пъти повече. Именно тях решиха и да ударят митниците и Икономическа полиция. През последните 10-тина дни държавните органи се активизираха. Бяха разбити няколко нелегални ракиджийници.  Последната акция е от 13 януари. А обектът е в Несебър-в сградата на Светия синод. В една от кухните в почивната станция, с която се разпорежда Сливенска митрополия, е открито медно съоръжение с вместимост 100 литра за изваряване на ракия и шест бидона по 120 литра. Те били пълни с подготвен за изваряване материал. В съседно помещение са открити още осем пластмасови туби, пълни с жълтеникава течност с мирис на алкохол. В полицията в Несебър е задържан мъж от столицата, който, според разследващи е собственик на инсталацията. В с. Съдиево край Айтос по същото време органите спипаха в цех за найлонови торбички 600 литра нелегално произведена ракия от неизвестен произход. Сега ще се проверява дали петте бидона са предназначени да захранят заведенията по Черноморието.
Двата случая са повече от показателни, че държавата показно казва, че ще удари печелившия бизнес с алкохола-менте. Но доколко промените в Закона са мисъл за здравето на българина или мисъл за пълнене на партийни каси, идващи от крупни винпроми. Мнозина обвиниха депутати, че това е лобизъм и целта е да се напълнят джобовете на големите производители на алкохол.  Така смята и малък собственик на изба край Поморие, пожелал анонимност. Според него проблемът не в бутиковите малки изби, където технологията е строга и всеки литър ракия минава през лабораторията преди да бъде пуснат на пазара, нито  до такава степен в казаните за ракия. Проблемът е в това, че заради лобистките интереси  и корупцията, държавата позволява да се случват неща като този в Якоруда.
Защото докато едва 10 процента от ракията, произвеждана в селските казани би могла да не е качествена, то тази която се прави по нелегални цехове е на 100 процента менте.
Това, което прави една домашна спиртна напитка убиец е съдържащият се в нея метанол – силно отровен алкохол, въздействащ на първо място върху нервната система и зрението. Консумацията само на 30 мл метанол води до смърт; при по-малко човек може и да оцелее, но често – да ослепее, поради необратимо разрушаване на зрителния нерв.
Характерните клинични симптоми за отравяне с метилов алкохол са гадене, повръщане, нарушения в съзнанието до кома, замаяност, нарушение на зрението, разширени зеници, гърчове и други.
Всяка остра промяна в зрението на един човек, особено ако е консумирал алкохол, е сериозен симптом и незабавно трябва да се потърси медицинска помощ.
А как се разбира дали една ракия може да ви убие или е годна за консумация. Според химиците има три начина на проверка:
Как да познаем ракията-менте в домашни условия
Първи начин – запалване
Най-лесният начин е да запалим течността. Изсипете малко количество алкохол в метална паничка и го запалете. Ако е етилов алкохол – той ще гори с равномерен син пламък. За метиловия алкохол е характерно, че гори със зеленикав пламък.
Втори начин – с картоф
Има още един прост метод – като използваме обикновен картоф. Реакцията се случва благодарение на наличието на нишесте в картофите. За експеримента сложете резенче картоф в течността. В етилов алкохол, той няма да промени цвета си, но в метилов ще стане розов.
Трети начин – с калиев перманганат
Сложете малко количество калиев перманганат в алкохола и го подпалете. Ако подушите неприятна миризма, без съмнение, това е метанол. Можете да направите теста и без запалване – ако се появят на повърхността на течността мехурчета – това означава, че има метанол.
Ако искате да определите точното количество метанол в алкохола, ще трябва да потърсите лаборатория, където се използват специални техники.
Първа помощ при отравяне с метилов алкохол
Първо е добре да се направи опит да се провокира повръщане и пострадалия да се изпрати в лечебно заведение, за да се направи незабавна стомашна промивка, да се приложат активен въглен и очистителни средства.
Предприемат се мерки за осигуряване на проходимост на дихателните пътища и недопускане на аспирация на повръщаното. Добре е да се постави човека в странично положение. При пациент в тежко състояние може да се наложи и сърдечен масаж и дишане уста в уста.
Антиотровата на метиловия алкохол е етанола (етиловия спирт). При леко състояние на отравяне се дава през устата, а при тежките форми – венозно. В домашни условия може да се използват всякакви напитки, гарантирано съдържащи етанол като медицински спирт.
Най-добре е при съмнение от отравяне незабавно да се потърси лекарска помощ.
Молекулярен механизъм на метанолното отравяне
В тялото метанолът се превръща във формалдехид от ензима алкохол дехидрогеназа (ADH), а формалдехида се превръща в мравчена киселина от действието на ензима алдехид дехидрогеназа (ALDH). Образуването на мрачена киселина се извършва много бързо, тъй като двата ензима са в комплекс, като практически е много трудно да се засече формалдехида. Мравчената киселина е токсична, защото инхибира митохондриалния ензим цитохром С оксидаза, предизвиквайки симптоми на хипоксия на клетъчно ниво и метаболитна ацидоза, заедно с множество други неприятни ефекти. Тъй като централната нервна система е най-чувствителна на липса на кислород в човешкото тяло тя е и най-силно засегната при метанолно отравяне.
Етанолът действа като антидот на метанолното отравяне, поради факта, че в разграждането му участва същия ензим – алкохол дехидрогеназа. Така той действа на принципа на конкурентно свързване, измествайки метанола от активния център на ензима, така че той да се екскретира от бъбреците вместо да се трансформира в токсични метаболити като мравчена киселина.
Сега ракията отново е на дневен ред. Въпросът е дали въобще някой мисли за здравето на хората или клоунадата в сградата на, която пише „Съединението прави силата” ще продължи докато у нас надделяват икономическите интереси, а не моралните.
И колко още случая като този в Якоруда трябва да има, за да им „светне” на властимащите, че истинският проблем не са тези казанджии, изби и винпроми, който си плащат акциза, а тези който варят метилов алкохол , примесен с есенция и са се загнездили дълбоко в сивата икономика.
Няма домашна ракия на пазара, която струва 3-4 лева и да е направена от грозде и е крайно време хората да започнат да правят информиран избор, да спрат да се доверяват и пълнят гушите на престъпниците.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...