четвъртък, април 18, 2024

Доган строи сарай с мътни пари

Date:

Сподели новината.

Каква е връзката между фалита на КТБ, ДПС, Първа инвестиционна банка и новия сарай на Доган. Как фирмата Хермес Солар се спаси от кредитната си задлъжнялост и на каква цена.

родължение на статията ни от Понеделник, 19 Октомври 2015 Вижте коя е фирмата, която строи сарая на Доган

Защо кметът на Бургас мълчи пред беззаконието на нос Чукалята.

През 2012 година никому неизвестната тогава фирма Хермес Солар иска и получава кредит от 18 милиона евро от Корпоративна търговска банка. Две години по-късно банката е вече затворена, като става ясно, че има раздадени необезпечени заеми в колосални размери. Трезорът усилено е свързват с ДПС и нейните обръчи от фирми. В самата Хермес-Солар тогава собстеник е Хейрие Хаджийска, която е сътрудник на мистеризно самоубилия се секретар на ДПС Ахмед Емин. Доган, заедно с екипа си започва да замита следите в банката. Така той сключва сделка с ПИБ. По това време тя също е в затруднение. Срещу 1,2 милиарда държавен кредит, тя ще плати част от заемите на Догановите фирми. Тогава ДПС все още е част от управлението на държавата. Парите са отпуснати, а банката наистина покрива кредидите. Сред фирмите е и Херме-Солар, която през есента на същата година вече няма задължения. Превъртането на финансовите потоци обаче реално става с държавните пари, т.е. на данъкоплатците. Така фирмите на Доган и ДПС излизат на чисто, банката получава помощ, а народът плаща.

На 19 март  2014 година Хермес Солар  закупува над 8 декара терени на брега на морето на нос Чукалята  за 1 милион 706 хиляди 247 лева от “Лукойл-Нефтохим”, след като преди това там е била ветроходната база на завода. Тези земи вече са подготвени за застрояване след като година преди това по предложение на кмета Димитър Николов е одобрен ПУП. Веднага започва строителство, още преди за това да бъде издадено разрешение от община Бургас.  Междувременно във фирмата Хермес – Солар идва нов собственик . Това е 29-годишната Снежана Карова, която е дъщеря на Карамфил Каров, председател на общинския съвет в Девин от листата на ДПС. Младата дама дава ход на строителството на нос Чукалята. Проектът е за “Водна спортна база”,  но реално се строи ориенталски дворец, като официално инвеститор е именно Хермес Солар. Автор на целия проект е архитект Калин Тихолов, чието име е свързвано с антиконституционната партия, с скандали около ПУП-овете на Бургас и Царево и така нареченият Дюнигейт. Нарушенията са много, но община Бургас и съответните органи си затварят очите.  Строи се без разрешение оранжерия, височината на основната сграда е по-голяма от разрешеното, прави се незаконно яхтено пристанище, преграден е общински път, като хората нямат свободен достъп до ивицата, до брега са построени незаконни сетеренни пристройки. По никакъв начин не става ясно как са осигурени и средства за инвестициите на Хермес Солар. защото до този мамент за строителството според експертите са дадени над 20 милиона лева. Вече е ясно обаче, че ДПС подкрепи Димитър Николов за кмет на Бургас. А, той кой знае защо, мълчи ли мълчи за беззаконието на нос Чукалята и новия сарай на Доган. Може би защото парите не миришат, а и може да си спомним поговорката на Шарл Монтескю, че всяка власт корумпира, а абсолютната- абсолютно.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Вълна от рокади в енергетиката

С решение Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен...

Банките в България с нова вълна на повишение на таксите

Банките в България отново повишават таксите по своите услуги,...

Вижте колко хора работят в завода на Миню Стайков край Карнобат

Haд 1200 дyши paбoтят в дeceттe нaй-гoлeми бългapcĸи ĸoмпaнии...