неделя, май 12, 2024

Димитър Николов – вицепрезидент на Цветан Цветанов

Date:

Сподели новината.

Шефът на парламентарната група Цветан Цветанов може да е кандидатурата на партията за президент. Част от партийните организации по места вече обсъждат и опипват почвата да го номинират за кандидат на ГЕРБ на изборите наесен за държавен глава, е научил „Всеки ден” от източници в една от големите структури в Югозападна България.

Рекордното неодобрение към сегашния президент Плевнелиев било най-изтъкваният мотив за нуждата от силна партийна фигура. А според подкрепящи евентуална кандидатура на Цветанов той бил отличният апаратчик, който обаче можел и на държавно ниво да се сблъска успешно и с геополитическите, и с вътрешнополитическите предизвикателства.

Огромната част от местните структури на ГЕРБ пък вече били на мнение, че ако самият лидер Бойко Борисов не бъде кандидатура за президент, то един от тримата му партийни заместници трябва да поеме „кръста” – Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова или Димитър Николов.

Такива, според герберски проучвания, били и нагласите на електората: да не се вадят „пешки” като Плевнелиев. Като министър се справял отлично, но след прехвърлянето му в президентството се „издънил тотално”.

Все повече ставало ясно и друго – че няма да се рискува с издигане на столичната кметица Йорданка Фандъкова за „Дондуков” 2. Тя остава на „Московска” 33, за да държи здраво в ръцете си бюджета на София – най-големия в страната със стартирани огромни проекти, които трябва да бъдат управлявани и довършени. А и в ГЕРБ били категорични, че сега изобщо не е времето за извънредни местни избори в столицата само година след редовните.

Така в момента отново на дневен ред излиза и кандидатурата на кмета на Бургас Димитър Николов. Той е сред кметовете отличници на ГЕРБ и спечели нов мандат с убийствена преднина. Доказа се като добър управленец на местно ниво, а според подкрепящите негова кандидатура за президент имал и отлична европейска визия. Отчита се все пак обаче, че все още няма нужната електорална и лидерска тежест на национално ниво, защото е по-малко познат на всички избиратели от бившия шеф на МВР Цветанов и от софийската кметица Фандъкова.

„Всичко това се обсъжда, но засега е само на теория. Единствено преценката на Бойко Борисов ще изясни кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент”, застраховали се източниците на Всеки ден.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Бачийски: Не намерихме формация, готова да се бори срещу порочния модел на ГЕРБ и ДПС! (ВИДЕО)

Председателят на СЕК - Константин Бачийски - обясни защото...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

ЦИК рапортува на президента: Ще се справим с избори 2 в 1

Президентът Румен Радев проведе среща с представители на ЦИК,...