понеделник, май 20, 2024

Дизелът пада до 1,20 лева за литър у нас

Date:

Сподели новината.

Цената на петрола може да падне до 10 долара за барел. На това мнение са анализаторите от Standard Chartered, цитирани от Reuters. Днес черното злато се търгува за 32 долара за барел, като то отчете лек ръст, след като удари 12-годишното си дъно. Това пък означава, че в България цените ще се сринат до 1 ,20 лева за литър, независимо от картелът на големите играчи. Във Варна цената на дизела вече е 1,58 лева при стойности на петрола от 31 долара за барел. Цена от 10 долара за барел не е имало от средата на 80-те години на миналия век, когато САЩ и Саудитска Арабия поведоха икономическа война срещу вече изстощения СССР-

Само от началото на годината цените на суровината са паднали с 15% заради завишения добив, отслабналата китайска икономика и силния долар.

“Всеки път, когато стойността падне до ново дъно има потенциал за печалба”, обяснява геополитическият анализатор в Energy Aspests Ричард Малинсън и допълва, че заради това някои тласкат петрола към поевтиняване.

Заради спада на китайската икономика и по-слабото търсене черното злато изгуби над 70% от стойността си от средата на 2004 г. Междувременно ключовите производители отказват да намалят добива си и има излишък на доставки.

Положението може да се влоши още, след като през февруари след отпадането на икономическите санкции Иран планира да изнася около 3,63 млн. барела всеки ден. От властите в Нигерия пък потвърдиха, че някои от членовете на ОПЕК са поискали спешна среща заради задълбочаването на проблемите на пазара.

На фона на това британската петролна и газова компания British Petroleum (BP) обяви, че ще съкрати 4000 работни места или 5% от работната си сила в глобален мащаб. Основна причина за това отново е поевтиняването на петрола.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Какво става?! Един от най-големите работодатели в Пловдив започна да съкращава масово работници

Един от най-големите работодатели в Тракия икономическа зона "Либхер...

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...