петък, април 26, 2024

Дизелът пада до 1,10 лева за литър до два месеца

Date:

Сподели новината.

Организацията на страните износителки  на петрол (ОПЕК) през януари т.г е увеличила добива на петрол  в сравнение с декември с още 131 хиляди барела, до  32,33 млн. барела на денонощие. Това показва регулярният доклад на ОПЕК.

Нарастване на добива се наблюдава главно в Нигерия, Саудитска Арабия, Ирак и Иран. Намаляване на производството се отчита в Ангола, Венецуела и Алжир. Това означава, че скоро цените могат да паднат до 15-17 долара за барел. При това положение, дори и в България дизелът ще отиде на цени от 1,10-1,5 лева за литър. Това може да стане до два месеца.

Общият обем на добива в света през януари, по предварителни данни, е нараснал с 0,03 милиона барела — до 95,64 млн. барела на денонощие. През януари делът на ОПЕК в световното производство н а суровината е 33,8%, като не се е изменил съществено в сравнение с предходния месец.

Страните, членуващи в картела, продължават да не спазват установените квоти. Общият им добив е с 2,33 млн. барела на денонощие  повече от приетия от ОПЕК лимит.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...