вторник, април 23, 2024

Десетимата най-богати за всички времена

Date:

Сподели новината.

Всяка година финансови институции и издания правят класации на най-богатите хора за изтичащите 12 месеца.

От десетилетия насам Бил Гейтс е най-богатият човек на съвремието, изместван за кратко от Карлос Слим или Амансио Артега.

Съществува обаче и класация, която подрежда най-богатите хора на всички времена. Богатството на известни личности, живели в древността, се приравнява към днешни стойности, за да се направи сравнението.

Така сред най-заможните хора в света се нареждат не само предприемачи, но и благородници и дори императори.

Ето едно подреждане, което показва десетимата най-богати хора в историята, представено от сайтовете Expandedramblings.com и Justrichest.com.

10. Амансио Ортега Гаона (1936- ) – 64,5 млрд. долара

Собственикът на модната империя Zara чрез конгломерата си Inditex контролира и много недвижими имоти. За кратки периоди бе най-богатият човек в света в последните 2 години.

9. Уорън Бъфет (1930- ) – 72,7 млрд. долара

Наричан Оракулът от Омаха, той е един от най-видните инвеститори на съвремието. Освен това е известен със скромния си начин на живот, въпреки милиардното си състояние.

8. Карлос Слим Елу (1940- ) – 77,1 млрд. долара

Мексиканецът има огромна бизнес империя, като най-популярен е телекомуникационния му бизнес. Неговата Grupo Carso притежава и собственика на българския оператор Мтел – Телеком Аустрия.

7. Бил Гейтс (1955- ) – 78,9 млрд. долара

Основателят на Майкрософт е най-богатият човек на планетата в момента и от дълги години насам. Той отдавна се оттегли от управлението на компанията, но като неин акционер продължава да печели, а голяма част от богатството си дарява за благотворителност и социални каузи.

6. Корнелиус Вандербилт (1794-1877) – 185 млрд. долара

Богатството му идва от предприемачество във водния и жп транспорт. На 11-годишна възраст започва да да помага на баща си, който работел като лодкар в пристанището на Ню Йорк. 5 год. по-късно със заем от 100 дол. от майка си закупува своя лодка и превозва пътници между Статън Айлънд и Манхатън и скоро създава цяла флотилия от малки съдове.

През 1850-те години Корнелиус навлиза и в железопътния транспорт. Контролира множество жп участъци, най-вече намиращи се в Североизточните САЩ. Съвременниците наричат Корнелиус Вандербилт „Железопътния крал” (Railroad King).

Към края на живота си притежава над 100 милиона долара, които в днешно изражение са 185 милиарда.

5. Алън Руфъс, или Червения Алън (1040-1093) – 194 млрд. долара

Той е първият лорд на Ричмънд, племенник и съратник на Уилям Завоевателя по време на норманските походи в Англия. Руфъс оставя наследство от 11 000 паунда. Тази сума представлява 11 % от брутния вътрешен продукт на Англия по онова време. Преизчислено в днешни пари, това прави 194 млрд. долара.

4. Джон Д. Рокфелер (1839-1937) – 341 млрд. долара

Джон Дейвисън Рокфелер е петролен магнат, който за времето си контролирал целия петролен пазар в САЩ. Той е считан и за и първият в света доларов милиардер. През 1870 г. основава компанията „Standard Oil“ и я ръководи до пенсионирането си през 1890 г. Някои от бизнес практиките на компанията му, която затваря целия цикъл – от производство, през дистрибуция, транспорт на горивата и продуктите от деривати, са считани за неморални и заради тези практики в САЩ е създадено първото антимонополно законодателство и Стандарт Ойл е първата, срещу която се водят такива дела. След пенсионирането си Рокфелер се захваща с мащабна благотворителна дейност. И до днес фамилията Рокфелер е една от най-богатите в света.

3. Андрю Карнеги (1835-1919) – 372 млрд. долара

Той е роден в Дънфърмлин, Шотландия в бедно семейство и емигрира в САЩ през 1848 г. Заселва се със семейството си в Питсбърг, Пенсилвания, където по-късно си спечелва името на известен бизнесмен и филантроп.

През 1870 г. построява първата си доменна пещ, а към 1890 г. е начело на бързо растящата американска стоманодобивна промишленост. . Негово верую е „Евангелието на богатството“ (на английски: Gospel of Wealth), чиято централна теза е, че богатите имат морален дълг да бъдат големи филантропи.

2. Манса Муса (1280-1337) – 400 млрд. долара

Кралят на Малийската империя доскоро бе считан за най-богатият човек в историята. Земите на Манса Муса са пълни с природни ресурси, предимно злато. Той е бил господар и на световното производство на сол.

През 1324 г. той предприема поклонническо пътуване (хадж) до Мека, като изминава 4000 мили. Не е никак евтино.

Керванът му се простирал докъдето стига погледа. Хроникьорите описват антуража му от десетки хиляди войници, цивилни граждани и роби, 500 глашатаи, облечени в коприна и със златни жезли, много камили и коне, носещи тонове злато. Твърди се, че свитата му била от 60 000 души, от които 12 000 роби, и всеки роб носел по едно 2-килограмово кюлче злато.

Той носел толкова много злато, че когато спрял в Кайро и започнал да го раздава на бедните, предизвикал масирана инфлация. На града отнело години да се възстанови от паричната криза.

„Богатото наследство на краля устоя през поколенията и до днес има мавзолеи, библиотеки и джамии, които стоят като негов завет от златните години на малийската история” казват неговите изследователи.

1. Октавиан Август – (63 пр.н.е. -14 г.) – 4,6 трилиона долара

Октавиан Август, роден като Гай Октавий Турин и осиновен от своя пра-вуйчо Юлий Цезар, по-късно е наречен Гай Юлий Цезар Октавиан е първият римски император. Управлява Римската империя 41 години – от 27 пр.н.е. до своята смърт през 14 г. от н.е.

Октавиан наричал себе си „любимец на Аполон“ и всячески подчертавал връзката си с това божество, построил нови храмове на Аполон, както и отсичал монети с неговия образ.

Август управлява Рим повече от 40 години и неговата политика още дълго оставя следи върху империята. По негово време римските войски завършват завладяването на Испания, покоряват Швейцария, Галатия (в Мала Азия) и голяма част от Балканите. Към края на управлението му северният край на империята не е далеч от линията Рейн — Дунав, която ще бъде граница през следващите няколко столетия.

Август е изключително способен администратор и има важна роля в изграждането на дейни държавни учреждения. Той ревизира данъчното устройство и финансовата система на римската държава, реорганизира армията и слага началото на редовна флота. Освен това създава лична охрана, т. нар. преторианска гвардия, която в бъдните столетия ще играе голяма роля при избирането и свалянето на императора.

При управлението на Август в цялата Римска империя се изгражда мрежа от превъзходни пътища; в самия Рим се построяват много обществени сгради и градът се разкрасява осезателно. Издигат се и храмове, а Август препоръчва да се зачитат и спазват старите римски религиозни обичаи. Приемат се закони, които насърчават браковете и раждаемостта.

На него е кръстен месец август. На практика по време на управлението си той контролира половината свят. Богатствата на Римската империя го превръщат в най-богатия човек на всички времена.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари...

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска...